Familiebedrijven: de impact van bevlogenheid

Familiebedrijven:
de impact van bevlogenheid

– geschreven door Susan Abbink –

Nederland telt maar liefst 285 duizend familiebedrijven (dd. 1 januari 2020, CBS). Dat is ongeveer 70% van alle bedrijven in Nederland. Gezamenlijk zijn zij goed voor de helft van de omzet van alle Nederlandse bedrijven en daarmee belangrijk voor de werkgelegenheid. Meer dan 30% van de beroepsbevolking werkt bij familiebedrijven.

Als Lyncwise Executive Search werken wij voor grote internationale corporates, start-ups, scale-ups, MKB en zo ook regelmatig voor familiebedrijven. Sommige van deze spelers zijn ‘groot’ en voor een ieder bekend. Het merendeel is echter minder prominent en zichtbaar in de markt. Maar, familiebedrijven in algemene zin, groot of klein, bekend of onbekend, hebben veel gemeen. Uiteraard is het ondoenlijk om allen met elkaar te vergelijken of over een kam te scheren.

Bevlogenheid

Een gemeenschappelijk thema in het bijzonder valt ons op: bevlogenheid.
Bevoorrecht als wij bij Lyncwise zijn, zitten wij regelmatig met bevlogen directeur eigenaren om tafel. Wij ervaren in deze gesprekken de passie, de trots en het feit dat zij zich open, eerlijk en soms ook kwetsbaar kunnen opstellen. Zij geven ons inkijk in hun bedrijf. Daarnaast zijn ze ook nieuwsgierig naar onze mening en inzicht en zijn we vaak hun sparring partner.

Typerend voor familiebedrijven is dat ze, naast maatschappelijke betrokkenheid, er voor kiezen om de continuïteit en stabiliteit van hun bedrijf te waarborgen, in plaats van een zo hoog mogelijke winst te behalen. Klanttevredenheid is voor hen cruciaal. Loyaliteit is groot, voor klanten wordt er door het vuur gegaan. Om dit te bereiken is het hebben van een winning team op de werkvloer van groot belang. Het bieden van een positieve werkomgeving, waaruit mensen energie halen en inspiratie vinden, is essentieel.

Behoud & ontwikkeling

Behoud en ontwikkeling van eigen mensen is nog nooit zo belangrijk geweest als nu, zeker met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De directeur eigenaar die optimistisch, gemotiveerd en gepassioneerd is over zijn (familie)bedrijf straalt dat uit.  Mensen die met hem/haar samenwerken, nemen dit gedrag vaak -onbewust- over. Bevlogenheid is heel besmettelijk. Deze bevlogenheid breidt zich dan ook als een olievlek uit over de organisatie. Medewerkers voelen zich onderdeel van de ‘familie’ en blijven vaak langer bij de organisatie werken dan gemiddeld. Besluitvorming gaat snel, lijnen zijn kort. Een ieders mening wordt gehoord en gezien. Medewerkers kunnen wezenlijk bijdragen en invloed hebben.

In veel onderzoeken is aangetoond dat de impact van bevlogenheid groot is, dat het effect heeft op verbetering van bijvoorbeeld retentie, verzuim, productiviteit, klanttevredenheid en aantrekkelijkheid als werkgever. Wij ervaren regelmatig dat, als onze kandidaten deze bevlogenheid in gesprekken met potentiële werkgevers ervaren, ze sneller geneigd zijn de overstap naar een nieuwe werkgever te maken.

Susan Abbink-Rempt

Founder | Executive search specialist in Consumer Products | Logistics | Industry | IT

+31 6 477 600 37
susan.abbink@lyncwise.nl
Linked-In

“Wij geloven in het bij elkaar brengen van ambities op directie- en managementniveau!”

Onze diensten

Wat vinden onze klanten?

Onze klanten