Supply Chain Manager

vervuld Harderwijk Gepubliceerd op: 18-08-2022 Minimaal 10 jaar werkervaring
vervuld

Harderwijk
Gepubliceerd op: 18-08-2022
Minimaal 10 jaar werkervaring
In het kort
Hbo-/academisch werk- en denkniveau in bijvoorbeeld techniek/technische bedrijfskunde
Minimaal 10 jaar ervaring in een Supply Chain Management positie in een internationaal opererend bedrijf
Succesvol trackrecord in het ontwikkelen van een professionele Supply Chain Management organisatie, bij voorkeur in de horti/agritech business of internationale installatietechniek
Positie vervuld

Supply Chain Manager

POSITIE

Eén van de belangrijke wijzigingen betreft de invoering van een centrale Supply Chain organisatie, waarin de besturing en werkzaamheden op het vlak van inkoop, planning, logistiek en voorraadbeheer van de separate business units wordt samengebracht. Daarnaast worden binnen de supply chain organisatie enkele nieuwe functies geïntroduceerd, waaronder die van Supply Chain manager.

De Supply Chain Manager zal rapporteren aan de Chief Operations Officer en verantwoordelijk zijn voor een team van 8 professionals. Het team is werkzaam vanuit de twee locaties in Nederland (Maasdijk en Harderwijk) en zal daarnaast functionele expertise en support aanbieden aan de overige afdelingen en de buitenlandse verkoopkantoren.

De belangrijkste uitdagingen voor de Supply Chain Manager zijn:

1.  Intern: 

 • Het opzetten en uitbouwen van een professionele supply chain organisatie (inclusief het team), die proactief is, klantgericht opereert (zowel intern als extern) en sterke relaties en netwerken ontwikkelt
 • Het opzetten en inrichten van de supply chain processen en het inrichten van KPI's gericht op het optimaliseren van de customer service en optimalisatie van de financiële resultaten (kosten, werkkapitaal, productiviteit)
 • Het opzetten inrichten en implementeren van een S&OP voor de (internationale) organisatie,  om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, om de financiële planning en de operationele planning (voorraad en productiecapaciteit) te integreren, en om de strategische plannen te verbinden met de dagelijkse executie

2. Extern: 

 • Het coördineren en regisseren van de Ridder supply chains: vanaf toeleveranciers, via eigen productie, tot en met levering aan klanten. Dit betreft onder andere vendor management en risicomanagement (waarborgen van continuïteit van toeleveringen en productie), customer service (leversnelheid en betrouwbaarheid) en financiële optimalisatie (kosten en werkkapitaal).  

Naast de inhoudelijke rol is de Supply Chain Manager ook een belangrijke changemanager, die vanuit inhoudelijke expertise en teamwork een belangrijke bijdrage levert aan de transformatie en professionalisering van de Ridder groep.

  Taken & verantwoordelijkheden

 • Leidinggeven aan het supply chain managementteam, inclusief de jaarlijkse performance managementcyclus (OGSM) en de persoonlijke ontwikkeling van team leden.
 • Eindverantwoording voor realisatie van de jaarlijkse budgetten en targets t.a.v. inkoop, planning, voorraadbeheer en logistiek
 • Het professionaliseren en verbeteren van de inkoop- en supply chain processen door het initiëren en implementeren van verbetertrajecten
 • De regie van  productie in (c.q. outsourcing door)  buitenlandse vestigingen 
 • Ontwikkeling van een supply chain managementstrategie, rekening houdend met productlevenscycli, wijzigingen in de productportfolio en regionale klantbehoeftes. Dit betreft onder andere de bedrijfsbrede invoering van vendor management, S&OP cycli en Manufacturing Requirements Planning
 • Vertaling van de supply chain managementstrategie naar jaarlijkse initiatieven en verbetertrajecten, bijvoorbeeld op het vlak van dual sourcing, outsourcing, leverbetrouwbaarheid, productiviteitsverbetering en kostprijsverlaging (cost-out targets)
 • Inhoudelijk en strategische sparringpartner en aanspreekpunt voor collega’s en key accounts ten aanzien van alle supply chain management aspecten
PERSOONLIJK PROFIEL

Voor de Ridder Groep zijn we op zoek naar een Supply Chain Manager, die leiding geeft aan een nieuw te vormen team waarin alle bestaande supply chain activiteiten worden ondergebracht. Samen met dit team zorgt de Supply Chain Manager voor een integrale aansturing van de Ridder voortbrengingsketens, professionalisering van de organisatie en diensten van het team, en verbetering van de resultaten – zichtbaar in zowel de P&L, de balans als customer service KPI’s. 

De Supply Chain Manager is een ervaren manager en coach die mensen kan inspireren, ontwikkelen en tegelijkertijd duidelijke grenzen kan aangegeven. De kandidaat is zelfstandig en pragmatisch ingesteld en heeft een grote executiekracht. Daarnaast is zij/hij in staat draagvlak te creëren bij de verschillende stakeholders en kan zich aanpassen aan een grote verscheidenheid van lokale en internationale omgevingen en culturen.

De ideale kandidaat heeft een sterk commercieel bewustzijn, het vermogen om zaken te structureren en de organisatie mee te nemen in verandertrajecten. Ervaring met inkoop & vendor management, Supply Chain modellen & tools, en integraal & internationaal ketenbeheer is een vereiste om de positie op de juiste wijze in te kunnen vullen. 

De Supply Chain Manager heeft een natuurlijk overwicht, is gedreven, energiek en hands on. Zij of hij heeft een sterke drive om te leren en kennis en ervaringen te delen. De ideale kandidaat inspireert betrokkenheid en is van nature een teamplayer. 

Vereisten

 • Hbo-/academisch werk- en denkniveau in bijvoorbeeld techniek/technische bedrijfskunde
 • Minimaal 10 jaar ervaring in een Supply Chain Management positie in een internationaal opererend bedrijf
 • Succesvol trackrecord in het ontwikkelen van een professionele Supply Chain Management organisatie, bij voorkeur in de horti/agritech business of internationale installatietechniek
 • Ervaring in het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van een Supply Chain strategie
 • Ervaring met verandermanagement en organisatietransformaties
 • Ruime kennis van en ervaring met ERP-systemen
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift

Competenties

 • Combinatie conceptueel / analytisch en operationele slagkracht
 • Visie en strategisch inzicht
 • Rust, houdt overzicht, stevige persoonlijkheid en overtuigingskracht  
 • Resultaatgerichtheid; pragmatisch en doelgericht
 • Ondernemend en initiatiefrijk (ook buiten de landsgrenzen), signaleert kansen en gaat zelfstandig over tot actie, daadkracht 
 • Leidinggevende en coachende capaciteiten
 • Open en direct communiceren. Kan goed luisteren en verbinden
 • Creatief en innovatief: komt met nieuwe ideeën, benaderingen of inzichten
Arbeidsvoorwaarden

Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van de functie en afhankelijk van het niveau van de kandidaat. 

Locatie

Standplaats: Ridder Group, productielocaties Harderwijk en Maasdijk  

ORGANISATIE

Ridder is een internationaal familiebedrijf (ca. 350 medewerkers) dat zich richt op technologische oplossingen voor de kassenteelt van groente, fruit & bloemen, en oplossingen voor de intensieve veehouderij. Dit doet Ridder vanuit een tweetal (productie)locaties in Nederland (Harderwijk en Maasdijk) en 6 buitenlandse verkoopkantoren. De Ridder portfolio is heterogeen, omvat hardware, software en diensten, en loopt uiteen van meer traditionele, mechanische producten, tot aan bijvoorbeeld robots en state-of-the-art Artificial Intelligence oplossingen. Deze producten worden via verschillende verkoopkanalen naar de eindgebruikers over de hele wereld (telers en veehouders) gebracht, bijvoorbeeld via installateurs of kassenbouwers.

De internationale markten waarop Ridder zich richt kennen een grote dynamiek, met onder andere focus op consolidatie (schaalvergroting), digitalisering en duurzaamheid. Daarnaast kent de markt diverse uitdagingen die voortkomen uit handelsrestricties (Oekraïne oorlog),  waaronder hoge energie- & grondstofprijzen en grote verstoringen in internationale supply chains. 

Ridder heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een nieuwe strategie, om het bedrijf aan te passen aan deze marktdynamiek en daardoor optimaal op de marktkansen in te kunnen spelen. Momenteel vindt de implementatie van deze strategie plaats, inclusief de transformatie van de huidige Business Unit structuur in een functionele organisatiestructuur en de daarbij behorende aanpassing van bedrijfsprocessen.

Deel vacature

Print vacature

Contactpersoon Lyncwise Executive Search & Interim

Dorien Weber

Executive search specialist in Manufacturing, Energy & Logistics

+31 6 111 712 21
dorien.weber@lyncwise.nl
LinkedIn
Onze klanten