Business Unit Manager

 

Business Unit Manager
ERIKS Nederland

 

Organisatie

 

ERIKS Group

De ERIKS Group is een internationale industriële dienstverlener en onderdeel van het SHV Concern. Met meer dan 340 vestigingen in 18 landen is ERIKS vertegenwoordigd in Europa, Verenigde Staten en Zuidoost-Azië. Met circa 7.500 medewerkers levert ERIKS een brede range van hoogwaardige technische producten en diensten aan OEM- en MRO-klanten wereldwijd. ERIKS heeft een forse groei doorgemaakt en de sales is de laatste 6 jaar verdubbeld. Tevens heeft ERIKS fors geïnvesteerd in haar online propositie middels haar nieuwe webshop. Omzet van ERIKS Group is circa € 1.9 miljard.

 

Met passie voor techniek, brede én diepgaande kennis van markt en product, alsmede logistieke oplossingen en een state-of-the-art infrastructuur ontzorgt ERIKS zijn klanten. Dankzij ERIKS’ producten en oplossingen zijn klanten in staat om te innoveren, excelleren en verwachtingen van hún klanten te overtreffen. Met haar technologische kennis en vaardigheden ontwikkelt ERIKS oplossingen om de industrie toekomstbestendig te maken. ERIKS is een gespecialiseerde industriële dienstverlener met één missie: zijn klanten beter én efficiënter maken. ERIKS denkt mee, ontwikkelt mee en onderneemt mee.

 

ERIKS Nederland

ERIKS Nederland heeft haar hoofdkantoor in Alkmaar. Vanaf 10 verschillende locaties in Nederland werken zo’n 1.150 medewerkers aan oplossingen om de industrie toekomstbestendig te maken. ERIKS helpt de klant met maatwerkoplossingen op het gebied van:

 

 • Beschikbaarheid van producten
 • Technische ondersteuning en kennis
 • Kostenbesparingen en efficiëntie

 

De afgelopen decennia heeft ERIKS diepgaande kennis opgedaan op het gebied van afdichtingen en rubbertechniek, industriële kunststoffen, stromingstechniek, industriële en hydraulische slangen, flensafdichtingen, aandrijftechniek en gereedschappen, onderhoud en veiligheidsproducten (de 7 BU’s van ERIKS).
De cultuur van ERIKS laat zich omschrijven aan de hand van de volgende kernwoorden: ondernemend, klant- en mensgericht, kennis gedreven, open, direct, pragmatisch, hands-on en loyaal.

 

Voor aanvullende informatie, zie:
www.ERIKS.com
www.shv.com

 

Strategie

De toekomst voor ERIKS ligt in een nog bredere en nauwere samenwerking met klanten. De kern van deze strategie vormt het aangaan van partnerships met klanten en leveranciers(ketens). De klantvragen worden steeds complexer en ingewikkelder. Daarom kiest ERIKS voor verregaande specialisatie en het vormen van segment teams om naadloos aan te kunnen sluiten op industrie trends en specifieke vragen van klanten. ERIKS zet daarbij in op het ontzorgen van de klant, niet alleen door het aanbieden van de juiste producten, maar steeds meer door het inzetten van technische kennis, services (onderhoud, asset management etc.), digitale oplossingen en ‘customer engineered products’. ERIKS wil de klant proactief verrassen met nieuwe oplossingen en innovaties.

 

ERIKS is over de hele breedte van de organisatie aan het investeren in leiderschap om de organisatie verder te helpen groeien. In dit kader is ERIKS op zoek naar 2 Business Unit Managers. Leiders die helpen de organisatie en haar mensen op een hoger niveau te brengen. Verbinders die samenwerking stimuleren tussen de verschillende afdelingen/locaties en zowel structuur als rust brengen. Ondernemers die helpen de transitie te maken naar nieuwe business modellen en digital sales.

 

Positie

 

Business Unit Manager

De BU Manager brengt nieuw leiderschap en verhoogt de professionaliteit. Hij of zij heeft volledige P&L verantwoordelijkheid en zorgt voor de realisatie van winstgevende groei van de betreffende Business Unit / Productgroepen. De BU Manager stuurt een multi disciplinair team aan van (outside & inside) sales, productmanagement, engineering, inkoop en productie. Naast de eindverantwoordelijkheid over de Business Unit, is de BU Manager ook actief in strategische projecten (pricing, assortiment, servitization, strategische inkoop) en draagt zo bij aan ERIKS brede strategie en doelstellingen. Hij of zij zorgt vervolgens ook voor de implementatie van deze strategieën binnen de eigen Business Unit.  De BU Manager werkt – binnen de ERIKS-matrix structuur – nauw samen met de ‘general sales channels’ en rapporteert aan de Division Director. ERIKS is momenteel op zoek naar een BU Manager voor:

 

Precision Motion Control (PMC) & Pneumatiek + Hydrauliek (samengevoegd)

 

ERIKS combineert haar unieke deskundigheid op het gebied van aandrijftechniek met hydraulica, pneumatiek, lagertechnologie, elektromechanica en motion control in perfecte maatwerkoplossingen. Als BU Manager ben je verantwoordelijk voor deze 2 productgroepen:

 

 • Hydraulic hoses and systems located in Roermond (€25Million, 50fte)
 • Precision Motion Control (PMC) located in Schoonhoven (€15 Million, 30fte)

 

Je stuurt feitelijk ‘2 eigen bedrijfjes’ aan met sterke focus op engineering en logistieke oplossingen. Met eigen engineeringteams, uitgebreide ontwerp- en productiefaciliteiten en logistieke dienstverlening, helpt ERIKS de klant met innovatie en het winnen van marktaandeel. OEM georientereerde productgroepen met focus op machine bouw, food en automotive industrie. Je rapporteert aan de Division Director (Don van der Kleij).

 

De nieuwe BU Manager speelt ook hier een belangrijke rol in het verder ontwikkelen van de productgroep en stimuleren van services en groei. Deze – relatief conservatieve – productgroepen staan nu nog redelijk op zichzelf. De BU Manager zorgt voor meer verbinding/samenwerking met ERIKS Nederland (en internationaal) en stimuleert een meer efficiente (lean/six sigma) manier van werken.

 

Taken en verantwoordelijkheden

 • Leiderschap: ontwikkelen strategie en verhogen professionaliteit
 • P&L verantwoordelijk voor Business Unit
 • Verantwoordelijk voor het realiseren van groei en winstgevendheid – sterke focus op het behouden en groeien bij bestaande klanten, alsmede binnenhalen van nieuwe klanten – en het verder ontwikkelen van de organisatie en medewerkers.
 • Verantwoordelijk voor ontwikkelen, uitwerken en implementeren van concrete plannen om omzet en winstgevendheid te vergroten
 • Vertalen van strategie en plannen naar concrete en meetbare doelstellingen voor het team, afgestemd op marktpotentie en kansen
 • Op inspirerende en enthousiasmerende wijze aansturen, ontwikkelen en coachen van het team. Daarbij situationeel en flexibel leiderschap laten zien
 • Voorbeeldgedrag laten zien met betrekking tot samenwerking, ondernemerschap en gedrevenheid.

 

Persoonlijk profiel

 

Opleiding en ervaring

 • Meer dan 8 jaar commerciële ervaring in de industriële B2B omgeving
 • Afgeronde wo-opleiding (Technisch, bedrijfskundig)
 • Kennis van de relevante OEM-klanten
 • Bewezen trackrecord in het aansturen en begeleiden van een multi disciplinair team in een sterk veranderende organisatie/groei dynamiek
 • Ervaring met werken in een snelle, dynamische omgeving
 • Goede beheersing van het Nederlands en Engels.

 

 Competenties

 • Combinatie van commerciële drive, strategisch inzicht en operationele impact
 • Inspirerend leider die voor het team staat. In staat om mensen te inspireren en te ontwikkelen
 • Zelfstarter, in staat om een eigen plek te claimen
 • Bruggenbouwer die samenwerking stimuleert. Legt verbinding en creëert draagvlak
 • Ondernemend, proactief en initiatiefrijk. Neemt gecalculeerde risico’s. Positief en focus op kansen en groei
 • Besluitvaardig en daadkrachtig. Zichtbare en stevige persoonlijkheid die tegengas durft te geven
 • Neemt verantwoordelijkheid en het voortouw in complexe en veeleisende zaken
 • Hoog energieniveau. Gedreven en pragmatische persoonlijkheid die zich gemakkelijk in een directe en no-nonsense cultuur kan bewegen. Niet een te groot ego
 • Flexibel en veranderingsgezind
 • Analytisch, fact-based en structurerend
 • Resultaatgerichtheid; pragmatisch en doelgericht. Kan tegen een stootje
 • Combineert een hoge ambitie met plezier.

 

Arbeidsvoorwaarden

Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van de functie en afhankelijk van het niveau van de kandidaat.


Locatie

De BU Manager Precision Motion Control (PMC) & Pneumatiek + Hydrauliek werkt in Roermond/Schoonhoven. Sinds corona wordt hoofdzakelijk thuis gewerkt.  Ook hierna is thuiswerken (deels) mogelijk.

 

 

Contactpersoon Lyncwise Executive Search

Joris van Lommel

Executive search specialist in Digital, FMCG, Retail & Consumer Goods

 

Joris is ‘trusted advisor’ van zowel getalenteerde kandidaten als van bijzondere bedrijven. Een natuurlijke verbinder die ambities en passies expliciet maakt en meeweegt in de besluitvorming. Hij heeft jarenlange ervaring in bemiddeling van ‘top potentials’ in de disciplines supply chain, commercie en strategie – in het bijzonder voor bedrijven in verandering/private equity. Dat doet hij gedreven en met flair. Joris heeft gedurende zijn bijna 20-jarige loopbaan een zeer relevant netwerk opgebouwd. Hij komt snel tot de kern, weet wat er in de praktijk speelt en staat in voor een hoog kwaliteitsniveau. Een echte vakman: gedreven, kritisch, doortastend en positief.

 

Joris van Lommel
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 536 677 46
joris.vanlommel@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Joris

Erik Jan Doekes

Executive search specialist in Trade & Manufacturing, Consumer Goods, Retail & E-tail

 

Het leggen van verbindingen is een tweede natuur voor Erik Jan. Zijn drijfveer is om mensen te helpen om te doen waar ze goed in zijn. Zodat top-performers het verschil kunnen maken. Vooral de intrinsieke motivatie en drijfveren intrigeren hem. Opdrachtgevers leidt hij professioneel door de verschillende stadia van het wervings- en selectietraject. Hij is degelijk en grondig: altijd op zoek naar het best mogelijke resultaat. Wat hem verder kenmerkt, is zijn drive in combinatie met diepgaande kennis van de functiegebieden commercie, supply chain en operations. Al met al een bijzonder prettige gesprekspartner!

 

Erik Jan Doekes
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 50 95 20 05
erikjan.doekes@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Erik Jan

Share this: