Chief Operational Officer
Onderneming
Plantise is een gerenommeerd opkweekbedrijf van groenten en sierteeltplanten voor de Nederlandse en buitenlandse markt. Plantise is in oktober 2019 ontstaan uit een fusie tussen drie Nederlandse plantenkwekers: Leo Ammerlaan, Van der Lugt en de Grow Group. De naam Plantise is een samenvoeging van de kenmerken – ‘plants’ en ‘expertise’ wat de kracht is van het bedrijf. Plantise is één van de grootste marktpartijen in Nederland met een gezamenlijk kasoppervlak van ongeveer 56 hectare verdeeld over zeven locaties in Nederland, 14 hectare (via deelnemingen) in het buitenland. Plantise heeft veel expertise in de opkweek van biologische en reguliere groente- en sierteeltplanten.
De fusie heeft gezorgd voor een sterke marktpartij die in staat is in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de sector, zoals schaalvergroting en internationalisatie. Plantise behoort tot de top drie van ongeveer 15 opkweekbedrijven in Nederland. Plantise heeft ongeveer 15 procent van de opkweekmarkt in handen, is in omzet de grootste plantenkweker van Nederland en marktleider op het gebied van biologische opkweek. Bij Plantise werken 190 medewerkers in loondienst aangevuld met circa 400 tot 500 flexwerkers in het hoogseizoen.
Positie
De COO maakt deel uit van het driehoofdige directieteam (CEO, COO, CFO) en rapporteert aan de CEO. De COO is verantwoordelijk voor het bedrijfsbureau, de inkoop, de technische dienst en vijf afzonderlijke (productie-) locaties in Nederland (Naaldwijk, 2x Bleiswijk, Baarlo en Kessel). De COO heeft zeven direct reports (het Operationeel Team) die met elkaar verantwoordelijk zijn voor circa 160 fte in het laagseizoen tot bijna 600 fte in het hoogseizoen.
De COO stuurt op operational excellence, dat zich via KPI’s laat meten door: productkwaliteit, leverbetrouwbaarheid, klanttevredenheid, ruimtebenutting, arbeidsplanning, veiligheid en procesinnovaties. Continue professionaliseren en verbeteren (bijvoorbeeld via Lean) is daarbij een belangrijk uitgangspunt.
De COO levert een belangrijke bijdrage aan het strategisch (directie)plan en daarmee de toekomst van het bedrijf. Vervolgens vertaalt hij/zij het plan naar meetbare operationele jaardoelstellingen. Daarnaast heeft de COO de taak om de verdere integratie van de productielocaties operationeel vorm te geven. Hij/zij koppelt de juiste mensen aan de juiste verantwoordelijkheden en de juiste producten en processen aan de juiste locaties. Hij/zij onderkent de noodzaak en het belang van een ERP systeem voor de beheersing en sturing van het bedrijf, is managementinformatie gedreven.
De COO is op alle niveaus binnen de organisatie zichtbaar als operationeel eindverantwoordelijke, zet een duidelijke en transparante koers uit, verbindt en zorgt voor draagvlak voor veranderingen. Hij/zij creëert overzicht, focus en structuur binnen operations ook als het hectisch of complex wordt. Hij/zij geeft op inspirerende en coachende wijze leiding aan de operationele organisatie en is zich bewust van de voorbeeldrol ten aanzien van houding en gedrag. Samen met de CEO en CFO vormt hij/zij een collegiale directie. Hij/zij is helder en overtuigend in communicatie, is een verbinder, is toegankelijk voor medewerkers op de werkvloer, overstijgt de culturen van de afzonderlijke (oud)fusiebedrijven, denkt niet vanuit de historie maar denkt en handelt in het belang van Plantise als nieuw bedrijf.
Persoonlijk profiel
Hij/zij heeft een track record als operationeel eindverantwoordelijk directeur van een minimaal vergelijkbare onderneming in omvang en complexiteit binnen de agribusiness of een business met vergelijkbare processen. Kennis van en ervaring met teelt en productie van (groente)planten uit zaad en stek is een pré.
- Academisch werk- en denkniveau
- Sterke verbale en schriftelijke communicatieve vaardigheden
- Effectieve besluitvormingsvaardigheden
- Ervaring met optimalisatie van bedrijfsprocessen
- Ervaring met continu verbeteren/Lean
- Affiniteit met automatisering
- Een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal