COO

 

COO

 

Organisatie

Koninklijke Mosa is een Nederlandse producent van keramische tegels met een historie van ruim 135 jaar. Vanuit de fabrieken in Maastricht vinden jaarlijks 6 miljoen vierkante meters wand- en vloertegels hun bestemming in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. In Nederland is de onderneming hierin marktleider. Koninklijke Mosa heeft een omvangrijk assortiment tegels in vele maten, kleuren en dessins, voor binnen en buiten en is  gesprekspartner van (interieur)architecten.

 

In twee fabrieken in Maastricht produceert Mosa een breed assortiment unieke producten, meerdere malen bekroond met Red-Dot Awards en andere prijzen voor innovatief design. Op vrijwel het volledige product-assortiment van Mosa geldt het Cradle to Cradle Silver certificaat. Hiervoor is getoetst aan vijf hoofdcriteria: grondstoffen, recyclingpotentieel, energiegebruik, waterbeheer en arbeidsomstandigheden. Mosa is hiermee de eerste keramische tegelfabriek ter wereld die haar producten Cradle to Cradle gecertificeerd mag noemen.

 

Mosa werkt aan een nieuwe strategie met focus op groei. Door de toenemende complexiteit in de keten en de steeds hogere eisen van klanten op het gebied van kwaliteit, onderscheidend vermogen en levertijden, wil Mosa werken aan een voorspelbare, betrouwbare én transparante keten. Supply chain denken (zowel intern als extern) heeft reeds de aandacht en wordt steeds relevanter om nog beter op de behoeften van de klant in te spelen.

 

Positie

De COO leidt het algehele fabricageproces (deels bestaand uit discrete productiestappen) binnen de onderneming en is eindverantwoordelijk voor het effectief en efficiënt verloop van operationele processen binnen de twee fabrieken. De COO leidt de gehele productie. Dit betreft het fabriceren en het verzenden van complete producten.

 

Hierbij wordt rekening gehouden met Mosa’s groeistrategie en doelstellingen met betrekking tot productbeschikbaarheid, levertijd, duurzaamheid en kwaliteit. Met telkens analyses en beslissingen over make or buy, make to order, make to stock.

De COO moet in staat zijn om snel en slagvaardig vanuit de business strategie een voor Mosa passende strategie op operations, assets, system en people te ontwikkelen. Met de nadruk op de doelstellingen/randvoorwaarden in het kader van flexibiliteit binnen grote volumes, klantorderspecifieke productie, efficiënte order-switching en mass customization. De COO leidt de groei naar Industry 4.0.

 

Operations moet nadrukkelijk een bijdrage leveren aan het onderscheidend vermogen van de onderneming, een “service like no other”. Dit betekent een hoge mate van leverbetrouwbaarheid en flexibiliteit, binnen de kaders van beschikbare capaciteit, voorraadruimte en efficiënte productie. In dit speelveld wordt proces- en ketendenken steeds belangrijker. Een binnen afzienbare termijn nieuw te implementeren ERP systeem gaat dit geheel ondersteunen.

 

De COO werkt nauw samen met de CFO en CEO. Rapporteert direct aan de CEO.

 

Opsomming taken & verantwoordelijkheden

 • Het hebben, (door-)ontwikkelen en implementeren van een operations visie en strategie met daaruit voortvloeiend de operations doelen die de nieuwe Mosa strategie ondersteunen
 • Het neerzetten en borgen van een nieuwe, meer flexibele, maar tegelijkertijd solide en gestructureerde operations organisatie
 • Het definiëren & optimaliseren van het productie- en onderhoudsproces
 • Continue inspelen en waarborgen van de productbeschikbaarheid o.b.v. commerciële vraag
 • Het realiseren van een inzichtelijke en transparante keten die goed is ingericht in het nieuw te implementeren ERP-systeem
 • De twee sites verder ontwikkelen en meenemen in de nieuwe operations visie
 • Waarborgen van een efficiënte, beheerste en betrouwbare product- en informatiestroom van en naar afnemers en leveranciers
 • Bouwen en onderhouden van relaties met stakeholders zoals klanten, partners, leveranciers, etc.
 • Ontwikkelen en invoeren van kpi’s om operations doelstellingen te monitoren en te sturen
 • Realiseren van tijdige informatievoorziening over verwachte resultaten en root cause analyse en verbetering van eventuele afwijkingen
 • Het initiëren, drijven en bewaken van de voortgang van assets- en procesverbeteringsprojecten
 • Inspelen op ontwikkelingen in de leveranciers- en klantensfeer
 • Het gericht persoonlijk (doen) ontwikkelen van sleutelfunctionarissen binnen het domein van operations.

 

Persoonlijk profiel

De gezochte kandidaat vervult deze rol als change leader. Heeft een combinatie van conceptueel vermogen (neerzetten van de visie en strategie), bovengemiddeld analytisch vermogen zonder te theoretiseren, hands on mentaliteit, weet mensen voor zich weten te winnen (authentiek en besluitvaardig). Coacht pro-actief, leidt door voorbeeldgedrag, bouwt aan vertrouwensrelaties en daagt het team uit. Stimuleert de organisatie om optimalisatie leidend te laten zijn in het productieproces.

 

Tenslotte is de kandidaat in staat om een team te smeden en te managen met meer leiderschap en ownership. Gezocht wordt een besluitvaardige kandidaat die komt om toegevoegde waarde te creëren. En de processen inzichtelijk, meetbaar en dus verbeterbaar maakt. Een adept van continu verbeteren. Een kandidaat die autonoom in de Mosa omgeving beweegt, gemakkelijk met leveranciers en klanten communiceert en operations opnieuw ‘neerzet’ in alle hectiek van de dag.

 

Opleiding en ervaring

 • Academisch werk- en denkniveau.
 • Circa 15 jaar relevante ervaring in sleutelposities (supply chain, manufacturing, site/plant management) binnen operations in de maakindustrie. Ervaring in een internationale omgeving is een pre
 • Ervaring als lid van management of directie team
 • Ervaring met en kennis van Informatie en rapportage systemen (ERP)
 • Gewend te werken in complexe multi-site organisaties met diverse interne en externe belangen
 • Gewend om samen met klanten/leveranciers te denken in het verbeteren van de brede supply chain

 

Competenties

 • Combinatie conceptueel/analytisch en operationele slagkracht
 • Realisatie en overtuigingskracht en comfortabel in een ‘challenger’ rol
 • Rust, houdt overzicht, kan verbinden, stevige persoonlijkheid en overtuigingskracht
 • Resultaatgerichtheid; besluitvaardig, pragmatisch en doelgericht. Kan tegen een stootje
 • Ondernemend en initiatiefrijk, signaleert kansen en gaat zelfstandig over tot actie. Impact door daadkracht
 • Organisatiesensitief, snapt hoe hazen lopen, toont stijlflexibiliteit, creëert acceptatie voor ideeën
 • Klantgericht samenwerken. Voelt zich verantwoordelijk voor de performance van de gehele organisatie (en niet alleen de eigen scope)
 • Plaatst situaties in een groter kader, overziet mogelijke gevolgen van ideeën. Fact-based
 • Leidinggevende en coachende capaciteiten. Is in staat om (senior) medewerkers te inspireren, ontwikkelen en aan te trekken
 • Open en direct communiceren. Kan goed luisteren. Schakelt goed met verschillende geledingen in de organisatie
 • Creatief en innovatief: komt met nieuwe ideeën, benaderingen of inzichten. Zoekt mogelijkheden voor de organisatie om zich te verbeteren
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

 

Arbeidsvoorwaarden

De positie is aantrekkelijk vanwege de nieuw te creëren dynamiek binnen het bedrijf (groei, cultuur, innovatie, efficiëntie). De ruimte om zich te onderscheiden is volop aanwezig. Hier succesvol zijn betekent het zichtbare grote verschil leveren in de verbetering van de efficiëntie. Last but not least is er de goede beloning. De uiteindelijke hoogte van het salaris hangt mede af van de huidige salarisindicatie van de kandidaat.


Locatie

Hoofdkantoor Mosa te Maastricht.

 

CONTACTPERSOON LYNCWISE EXECUTIVE SEARCH & INTERIM

Joost Ouwerkerk

Executive search specialist in Industrie & Handel

 

Joost is mede-oprichter van Lyncwise. Hij is vakman en trusted advisor, die dagelijks werk maakt van het verbinden van mensen en organisaties. Het gericht toewerken naar de ‘stip op de horizon’ is wat hem drijft. Hij zet zijn kennis en ervaring in bij mkb-, familie- en private equity-bedrijven. Posities: commercie, operations en finance. Klanten merken vaak op dat Joost ‘echt bij hen past’. Dat komt door zijn persoonlijke en professionele aanpak. En ook heel fijn in dit vak: hij ‘leest’ mensen goed en beschrijft ze in essentie.

 

Joost Ouwerkerk
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Bergweg 40, Hilversum
+31 6 290 038 95
joost.ouwerkerk@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Joost

Share this: