Country Director Nederland

 

 

Country Director Nederland

 

Organisatie


Fabory

Fabory is dé specialist in bevestigingsmaterialen ofwel “fasteners”. Sterke marktleider in Nederland en België en challenger in andere Europese markten. Sinds haar start in 1947, heeft Fabory een sterke merknaam en reputatie in de markt, almede een loyale en gedifferentieerde klanten basis in OEM en MRO opgebouwd voor haar kwalitatieve fastener producten en services. Met een omzet in Nederland van circa € 80 miljoen neemt Fabory een marktleidende positie in op het gebied van fasteners.

 

J.M. Borstlap en zijn zoons Karel en Joop begonnen hun bedrijf in 1947. Het bedrijf Borstlap Group “Masters in Fasteners” wordt geassocieerd met hoogwaardige producten. Middels diverse overnames groeide het bedrijf uit tot een prominente speler in de meeste Europese landen. In 2006 werd de naam Borstlap vervangen door Fabory om de uniforme identiteit van de groep te versterken. Op 1 september 2011 werd Fabory onderdeel van Grainger International, een Fortune 500-bedrijf en één van Noord-Amerika’s grootste leveranciers van producten voor onderhoud, reparatie en bedrijfsvoering. In juni 2020 heeft Torqx Capital Partners, een Nederlandse private equity maatschappij, de Fabory Group overgenomen van Grainger. Met de komst van Torqx is ook de directie versterkt met een nieuwe CEO, COO en Chief Transformation Officer.

 

Torqx zal Fabory ondersteunen in haar ambitie om haar positie als gespecialiseerde distributeur in de Europese markt voor bevestigingsmaterialen verder te versterken, de klantervaring te verbeteren en het bedrijf organisch en door middel van acquisities te laten groeien. Hier liggen prachtige kansen om met nieuwe en aanvullende waarde proposities en gedifferentieerde dienstverlening nieuwe klanten en markten te bedienen en winstgevende omzetgroei te realiseren.

Voor aanvullende informatie, zie www.fabory.com.

 

Cultuur

Medewerkers kennen de markt en de klanten door en door. Op basis van kennis, ervaring en innovatieve concepten adviseert Fabory haar klanten op het gebied van een breed palet aan bevestigingsoplossingen. Klantgerichtheid, ondernemerschap, kennis en kunde staan daarbij centraal.  Medewerkers zijn trots op het bedrijf. De cultuur kenmerkt zich verder als ondernemend, autonoom, hands-on, mens- en klantgericht.

 

Strategie

Onder het leiderschap van Grainger is Fabory enigszins afgedreven van de kernbusiness van in- en verkoop van bevestigingsmaterialen voor grote, middelgrote en kleinere klanten in de OEM en MRO industrie. Door het optuigen van een complexe matrix structuur is het ondernemerschap en de slagkracht de laatste jaren afgenomen.

 

Met de komst van de nieuwe directie onder leiding van Francisco Terol en de nieuwe investeerder Torqx is het doel om de ondernemende cultuur en het ownership weer terug te brengen in de organisatie. Om de klantfocus terug te brengen en de organisatie structuur in lijn te brengen met de nieuwe strategie, wordt afscheid genomen van een matrix organisatie structuur en een landenstructuur aangebracht. Ook is het “Masters in Fasteners”-programma gestart, gebaseerd op 4 pijlers:

 

 •  Refocus our business – terug naar kernsegmenten & producten. Focus op marktleiderschap in landen.
 •  Win & grow in our core – claimen van de propositie “Fasteners specialist”.
 •  Ensure lean & mean operations
 •  Set up our organization for succes – aligned en resultaatgericht team met een winnaarsmentaliteit.

 

Focus komt te liggen op het winnen van grote OEM klanten in Nederland, zonder de MRO markt uit het oog te verliezen. Om deze transformatie te realiseren en verder vorm te geven, is Fabory op zoek naar een sterke Country Director Nederland, die met kennis van de markt en enthousiasme de Nederlandse markt en de Fabory organisatie verder kan laten groeien.

 

Positie

 

Algemeen

De Country Director Nederland is eindverantwoordelijk voor de commerciële organisatie in Nederland. Hij of zij is verantwoordelijk voor het realiseren van groei en winstgevendheid en het verder ontwikkelen van de commerciële organisatie en medewerkers. De Country Director heeft een cruciale rol in de “Masters in Fasteners” transformatie. Minder complex maken van de organisatie – herpositioneren als specialist in fasteners (focus op de core business) – terugbrengen van ondernemerschap en eigenaarschap – meer focus op OEM-segmenten en daarbij de klant meer centraal stellen. Hij of zij erkent en herkent het ondernemerschap en efficiënte samenwerking. Niet het wiel opnieuw uitvinden, maar door samenwerking (tussen segmenten en met België) en professionalisering Fabory naar de volgende fase brengen. Focus op structuur en groei. Met behoud van verbondenheid en kernwaarden.

De Country Director geeft leiding aan een team van 14 direct reports (8 Key Accountmanagers en 6 sales MT leden). Hij of zij rapporteert direct aan de CEO Francisco Terol en werkt nauw samen met de andere afdelingen binnen Fabory.

 

Taken en verantwoordelijkheden

 • Verantwoordelijk voor het realiseren van groei en winstgevendheid – sterke focus op het behouden en groeien bij bestaande klanten, alsmede binnenhalen van nieuwe OEM/ MRO-klanten – en het verder ontwikkelen van de commerciële organisatie en medewerkers.
 • Verantwoordelijk voor EBITDA-resultaat Nederland (marge en groei)
 • Verantwoordelijk voor ontwikkelen, uitwerken en implementeren van concrete plannen om omzet en winstgevendheid te vergroten
 • Vertalen van strategie en plannen naar concrete en meetbare doelstellingen voor de verschillende sales afdelingen, afgestemd op marktpotentie en kansen
 • Stimuleren van nieuwe business door binnenhalen nieuwe klanten en het ontwikkelen van nieuwe waarde proposities
 • Aansturen, ontwikkelen en coachen van het Sales Management Team (6) en Key Accountmanagement (8). Daarbij situationeel en flexibel leiderschap laten zien

 

 • Ontwikkelen van een ‘customer centric organization’ in lijn met de propositie van Fabory met specifieke focus op OEM en grote MRO-accounts. Optimaliseren Sales propositie voor Small and Medium size MRO accounts, middels een regionale aanpak versterkt met digitale oplossingen en een uitgebreid Retail netwerk (15 Service Centers).
 • Verder uitbreiden en ontwikkelen van aanvullende dienstverlening in lijn met de behoefte van de klant. Waar mogelijk streven naar standaardisatie van deze services om de balans tussen hoog serviceniveau en kosten te managen
 • Verminderen complexiteit. Sturen op een efficiënte en effectieve commerciële organisatie
 • Voorbeeldgedrag laten zien met betrekking tot samenwerking, ondernemerschap en gedrevenheid
 • (Cultuur)bewaker van het commerciële DNA van Fabory.

 

Persoonlijk profiel

 

Opleiding en ervaring

 • Academisch werk- en denkniveau
 • Ruime ervaring in vergelijkbare eindverantwoordelijke commerciële rol, bij voorkeur in technische groothandel of productiebedrijf
 • Kennis van de relevante OEM- en MRO-markt en klanten
 • Bewezen trackrecord in het aansturen en begeleiden van commerciële teams in transformatie
 • Ervaring in budgettering, financiële en strategische planning
 • Sterke onderhandelaar
 • Gewend te werken in een sterk veranderende organisatie
 • Goede beheersing van het Nederlands en Engels. Bij voorkeur een derde taal.

 

 Competenties

 • Combinatie van commerciële drive, strategisch inzicht en operationele impact
 • Charismatisch leider die voor het team staat. In staat om teams te inspireren en te ontwikkelen
 • Bruggenbouwer die samenwerking stimuleert. Legt verbinding en creëert draagvlak
 • Ondernemend, proactief en initiatiefrijk. Positief en focus op kansen en groei
 • Besluitvaardig en daadkrachtig. Zichtbare en stevige persoonlijkheid die tegengas durft te geven
 • Hoog energieniveau. Gedreven en pragmatische persoonlijkheid die zich gemakkelijk in een directe en no-nonsense cultuur kan bewegen. Niet een te groot ego
 • Flexibel en veranderingsgezind
 • Analytisch, fact-based en structurerend
 • Resultaatgerichtheid; pragmatisch en doelgericht. Kan tegen een stootje
 • Combineert een hoge ambitie met plezier.

 

Arbeidsvoorwaarden

Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van de functie en afhankelijk van het niveau van de kandidaat.


Locatie

Fabory Nederland BV in Tilburg. Regelmatig aanwezig op andere Fabory locaties/ vestigingen in heel Nederland.

 

Contactpersoon Lyncwise Executive Search

Joris van Lommel

Executive search specialist in Digital, FMCG, Retail & Consumer Goods

 

Joris is ‘trusted advisor’ van zowel getalenteerde kandidaten als van bijzondere bedrijven. Een natuurlijke verbinder die ambities en passies expliciet maakt en meeweegt in de besluitvorming. Hij heeft jarenlange ervaring in bemiddeling van ‘top potentials’ in de disciplines supply chain, commercie en strategie – in het bijzonder voor bedrijven in verandering/private equity. Dat doet hij gedreven en met flair. Joris heeft gedurende zijn bijna 20-jarige loopbaan een zeer relevant netwerk opgebouwd. Hij komt snel tot de kern, weet wat er in de praktijk speelt en staat in voor een hoog kwaliteitsniveau. Een echte vakman: gedreven, kritisch, doortastend en positief.

 

Joris van Lommel
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 536 677 46
joris.vanlommel@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Joris

Erik Jan Doekes

Executive search specialist in Trade & Manufacturing, Consumer Goods, Retail & E-tail

 

Het leggen van verbindingen is een tweede natuur voor Erik Jan. Zijn drijfveer is om mensen te helpen om te doen waar ze goed in zijn. Zodat top-performers het verschil kunnen maken. Vooral de intrinsieke motivatie en drijfveren intrigeren hem. Opdrachtgevers leidt hij professioneel door de verschillende stadia van het wervings- en selectietraject. Hij is degelijk en grondig: altijd op zoek naar het best mogelijke resultaat. Wat hem verder kenmerkt, is zijn drive in combinatie met diepgaande kennis van de functiegebieden commercie, supply chain en operations. Al met al een bijzonder prettige gesprekspartner!

 

Erik Jan Doekes
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 50 95 20 05
erikjan.doekes@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Erik Jan

Share this: