Financieel Manager

NBD Biblion

 

 

Financieel Manager

 

Positie

Binnen NBD Biblion ontstaat door pensionering in het vierde kwartaal van 2021 een positie voor een nieuwe Financieel Manager. Als Financieel Manager, onderdeel van het centraal MT, geef je leiding aan de afdeling Finance en rapporteer je direct aan de Algemeen Directeur en indirect aan de Raad van Toezicht. De nauwe samenwerking met de directie en het MT is een belangrijke formule voor het succes van NBD Biblion. Je draagt proactief bij aan de ondersteuning van de Stichting en 3 onderliggende Werkmaatschappijen. Deze zijn sterk in transitie en vragen veel inbreng en samenwerking van de afdeling Finance. Als manager van de afdeling anticipeer je op de ontwikkeling van nieuwe proposities, verdien- en businessmodellen binnen NBD Biblion.

 

Je wordt verantwoordelijk voor het opstellen en beheren van de begrotingen, prognoses en (project)rapportages, jaarrekening, budgetoverzichten inclusief de bijbehorende advisering conform planningscycli. Daarnaast informeer je elk kwartaal de auditcommissie en de RvT over de financiële resultaten en ontwikkelingen. Je bereidt zelfstandig de toelichting op de reguliere rapportages voor en vertaalt deze naar goede presentaties.

 

Je geeft leiding aan een team van 5 collega’s (4 financieel administrateurs en 1 business controller) die bijdragen aan het beleid van de organisatie als geheel. Denk hierbij aan Planning & Control van bedrijfsprocessen, het beheer van de afdeling, het opstellen en realiseren van het jaarplan van de afdeling, budgetopstellen enz. Uiteraard zijn de ontwikkelingen van de organisatie altijd leidend. Waar mogelijk aarzel je niet om zelf met ideeën te komen die bijdragen aan het (financiële) succes van de organisatie. Als laatste krijg je in deze functie te maken met de uitrol en optimalisatie van een nieuw ERP systeem.

 

Resultaatgebieden en kernactiviteiten

 • het zorgdragen voor volledige transparantie over de financiële prestaties van de gehele onderneming
 • het bewaken van financiële resultaten en werkkapitaal van de organisatie
 • verzorgen van periodieke financiële rapportages, jaarrekeningen, analyses en budgetten
 • dagelijks leidinggeven aan de financiële afdeling
 • het tijdig, effectief en duidelijk onder de aandacht brengen van potentiële risico’s voor de gehele organisatie
 • het sparren met MT-leden over actieplannen die ervoor zorgen dat de jaarlijkse financiële doelstellingen worden bereikt
 • sparringpartner en rechterhand van de algemeen directeur op financieel en strategisch gebied
 • het uitvoeren van de financiële strategie van de organisatie
 • het borgen en verbeteren van financiële controles en procedures
 • coördineren en bewaken van planning & control cyclus, het analyseren van bedrijfs- en projectresultaten en het opstellen van de financiële meerjarenplanningen en analyses

 

Over de organisatie

NBD Biblion is dé integrale servicepartner voor de openbare bibliotheekbranche op het gebied van fysieke media, digitale informatieservices en logistieke diensten. Samen met ruim 150 medewerkers leveren ze een compleet pakket producten en diensten die bijdragen aan het succes van de openbare bibliotheken en (school)mediatheken. De openbare bibliotheek is een laagdrempelige plek in de samenleving, die mensen helpt om gemakkelijker informatie te vinden en te begrijpen. NBD Biblion is opgericht om lokale bibliotheken te ontzorgen.

 

Nu de uitdagingen van bibliotheken zijn veranderd, hebben zij ook op andere gebieden ondersteuning nodig. Daarom verandert NBD Biblion mee. Dit doen ze door het uitleenklaar maken van 2 miljoen boeken per jaar en het leveren van duizenden recensies, ook het selecteren, metadateren en catalogiseren van zo’n 15.000 titels. Daarnaast zijn ze trots op hun werkmaatschappijen Services B.V. (huisdrukkerij),Technology Group B.V. en Bookarang B.V. De organisatie is een nieuwe weg ingeslagen waarbij ze op meerdere gebieden innoveren en vernieuwen. En daar hebben ze ondernemende types bij nodig! Collega’s die ondernemend zijn, lef hebben en zich verantwoordelijk voelen. Personen die de drive hebben een essentiële bijdrage te leveren om samen op weg te gaan naar een innovatieve organisatie. Hierbij zijn heldere en korte communicatielijnen van groot belang. Ze willen zeer tevreden klanten en dat bereiken ze door nóg meer samen te werken met hun klanten en partners.

 

Aan het hoofd van de NBD Biblion Groep staat sinds 2018 Algemeen Directeur Nina Nannini. De Algemeen Directeur vertegenwoordigt de groep naar buiten toe. De directie bestaat naast de Algemeen Directeur uit de Directeur Bedrijfsvoering en de Financieel Directeur. Sinds 2019 kent NBD Biblion een Raad van Toezicht.

 

Persoonlijk profiel

De Financieel Manager opereert bij binnenkomst op volwaardig directie niveau. Schakelt makkelijk tussen strategische issues en administratieve uitdagingen, tussen directieleden, MT en medewerkers. Denkt in lange termijn maar ook in dagelijkse business. Heeft een behoorlijke dosis vakkennis en ervaring. Is scherp en inhoud gedreven en autonoom. Brengt structuur en rust. Is een verbinder die mensen meekrijgt op basis van enthousiasme, daadkracht en persoonlijkheid. Heeft de nodige ervaring opgedaan met het rapporteren op boardroom niveau.

 

 • Sterke maar prettige persoonlijkheid die door natuurlijk overwicht in staat is om op overtuigende wijze visie en ideeën over te brengen
 • Goed bedrijfseconomisch inzicht; stuurt aan op resultaten en weegt risico’s
 • In staat om met de directie een collegiaal team vormen; is samenwerkingsgericht, een stevige sparringpartner en wil en kan zaken goed en tijdig delen met de directie
 • Is besluitvaardig en doortastend; weet wat hij/zij wil en weet hierin actie te ondernemen
 • Is goed in staat op integrale wijze sturing te geven aan de afdeling en weet hierbij te sturen op kosten en resultaat
 • Een verbindende persoonlijkheid, zowel intern als extern; weet mensen voor zich te winnen en vertrouwen te krijgen
 • Heeft een natuurlijke drive om NBD Biblion iedere dag een stapje beter te maken

 

Opleiding & Ervaring

 • Academisch werk- en denkniveau, bij voorkeur een bedrijfseconomische achtergrond
 • Relevante vakkennis inclusief leidinggevende ervaring
 • Ervaring in het rapporteren op boardroom niveau
 • Bewezen ervaring met financiële rapportages en processen
 • Sterk analytisch vermogen en in staat om een veelheid aan financiële gegevens naar relevante managementinformatie om te zetten
 • Relevante kennis van digitale mogelijkheden en ontwikkelingen binnen het vakgebied en past deze toe.
 • Klant-gedreven, creatief/innovatief, professioneel en bevlogen houding.
 • Betrokken, klantgericht, flexibel en transparant
 • Competenties: Analytisch, Besluitvaardigheid, Leiderschap, Plannen en organiseren, Probleemoplossend vermogen, Samen resultaatgericht werken, Strategisch (denk)vermogen

 

Arbeidsvoorwaarden

NBD Biblion biedt je een open en moderne werkomgeving met enthousiaste collega’s. De cultuur is laagdrempelig met aandacht voor jou en jouw persoonlijke ontwikkeling. Naast een marktconform salaris op basis van 36 uren bieden zij een ruime selectie aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bedrijfsfitness, gratis bibliotheeklidmaatschap en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Locatie

Zoetermeer/Bleiswijk

 

CONTACTPERSOON LYNCWISE EXECUTIVE SEARCH & INTERIM

Annelien Jordense

Executive search specialist in Media, Retail & Energy

 

Door haar jarenlange ervaring als recruitment manager en inkoopmanager bij onder andere Stork, Enexis en Reed Business kent en begrijpt Annelien de uitdagingen in meerdere markten. In haar kast prijken de awards die ze kreeg voor onder andere ‘beste sollicitatie-ervaring’ en ‘beste recruitmentcampagne’. Nog veel waardevoller is haar grote en brede netwerk met betrekking tot Sales, Marketing, Inkoop en HR posities. Het voeren van persoonlijke gesprekken en het samenbrengen van mensen zijn belangrijke energiebronnen voor haar. Op haar eigen, attente wijze is ze to-the-point en schakelt ze snel. Open, eerlijk, direct en duidelijk. Iemand bij wie je zeker weet ‘dat het goed komt’.

 

Annelien Jordense
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 55 78 03 43
annelien.jordense@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Annelien

Share this: