Head of Semicon

 

 

Head of Semicon

 

Organisatie


ERIKS Group

De ERIKS Group is een internationale industriële dienstverlener en onderdeel van het SHV Concern. Met meer dan 340 vestigingen in 18 landen is ERIKS vertegenwoordigd in Europa, Verenigde Staten en Zuidoost-Azië. Met circa 7.500 medewerkers levert ERIKS een brede range van hoogwaardige technische producten en diensten aan OEM- en MRO-klanten wereldwijd. ERIKS heeft een forse groei doorgemaakt en de sales is de laatste 6 jaar verdubbeld. Tevens heeft ERIKS fors geïnvesteerd in haar online propositie middels haar nieuwe webshop. Omzet van ERIKS Group is circa € 1.9 miljard.

 

Met passie voor techniek, brede én diepgaande kennis van markt en product, alsmede logistieke oplossingen en een state-of-the-art infrastructuur ontzorgt ERIKS zijn klanten. Dankzij ERIKS’ producten en oplossingen zijn klanten in staat om te innoveren, excelleren en verwachtingen van hún klanten te overtreffen. Met haar technologische kennis en vaardigheden ontwikkelt ERIKS oplossingen om de industrie toekomstbestendig te maken. ERIKS is een gespecialiseerde industriële dienstverlener met één missie: zijn klanten beter én efficiënter maken. ERIKS denkt mee, ontwikkelt mee en onderneemt mee.

 

ERIKS Nederland

ERIKS Nederland heeft haar hoofdkantoor in Alkmaar. Vanaf 10 verschillende locaties in Nederland werken zo’n 1.300 medewerkers aan oplossingen om de industrie toekomstbestendig te maken. ERIKS helpt de klant met maatwerkoplossingen op het gebied van:

 

 • Beschikbaarheid van producten
 • Technische ondersteuning en kennis
 • Kostenbesparingen en efficiëntie

 

De afgelopen decennia heeft ERIKS diepgaande kennis opgedaan op het gebied van afdichtingen en rubbertechniek, industriële kunststoffen, stromingstechniek, industriële en hydraulische slangen, flensafdichtingen, aandrijftechniek en gereedschappen, onderhoud en veiligheidsproducten (de 7 productgroepen/BU’s van ERIKS).
De cultuur van ERIKS laat zich omschrijven aan de hand van de volgende kernwoorden: ondernemend, klant- en mensgericht, kennis gedreven, open, direct, pragmatisch, hands-on en loyaal.

 

Voor aanvullende informatie, zie:
www.ERIKS.com
www.shv.com

 

Strategie

De toekomst voor ERIKS ligt in een nog bredere en nauwere samenwerking met klanten. De kern van deze strategie vormt het aangaan van partnerships met klanten en leveranciers(ketens). De klantvragen worden steeds complexer en ingewikkelder. Daarom kiest ERIKS voor verregaande specialisatie en het vormen van segment teams om naadloos aan te kunnen sluiten op industrie trends en specifieke vragen van klanten. Het gaat erom dat de klant niet alleen wordt ontzorgd, maar ook proactief wordt verrast door nieuwe oplossingen en innovaties.

 

Specifiek voor de Semicon industrie liggen er grote kansen voor ERIKS. Met de kennis, expertise en engineering power kan ERIKS mooie stappen maken en hard groeien de komende jaren. ERIKS voorziet in dit segment grote potentie voor organische groei, aangevuld door groei middels externe partnerships en M&A.

 

Binnen ERIKS Nederland is een semicon team geformeerd volgens het principe QLTCS (Quality, Logistics, Technical, Commercial en Sustainability). Voor deze afdeling is ERIKS op zoek naar een sterke, commercieel en inhoudelijk gedreven Head of Semicon, die de komende jaren kan zorgen voor een sterke winstgevende groei binnen de Semicon industrie.

 

Positie – Head of Semicon

Deze strategische rol is een van de commerciële spilfuncties van het bedrijf. Belangrijkste doel van deze rol is om te zorgen voor de realisatie van een sterke winstgevende groei binnen de Semicon industrie. De Head of Semicon brengt deze nieuwe ERIKS-afdeling naar het volgende niveau. Hij/zij geeft leiding aan een ervaren team van 9 specialisten, ingericht volgens het principe QLTCS. De Head of Semicon werkt binnen de matrix nauw samen met de diverse Business Units. Ook is er functionele samenwerking met de serviceteams Productie, Logistiek, Inkoop, Finance, HR. De focus ligt op Nederland, echter de industrie kent geen landsgrenzen, dus is er nauwe samenwerking met de hoofdkantoren van klanten in Amerika, Zwitserland, Duitsland, etc. (al dan niet lokaal ondersteund door ERIKS-collega’s). De Head of Semicon rapporteert aan de Commercieel Directeur Nederland.

 

De Head of Semicon richt zich op de strategie en het businessplan van het Semicon team, waarbij productleiderschap en industrie/klanten kennis de onderscheidende factoren zijn. Hij/zij werkt met 3 maanden milestones, zodat de teamgrootte kan meegroeien met de resultaten. Als effectief leider zorgt de manager voor team engagement en development.

 

Taken en verantwoordelijkheden

 • Leiderschap: ontwikkelen strategie en verhogen professionaliteit
 • P&L verantwoordelijk voor semicon segment
 • Verantwoordelijk voor het realiseren van groei en winstgevendheid – sterke focus op het behouden en groeien bij bestaande klanten, alsmede binnenhalen van nieuwe klanten – en het verder ontwikkelen van de organisatie en medewerkers.
 • Verantwoordelijk voor ontwikkelen, uitwerken en implementeren van concrete plannen om omzet en winstgevendheid te vergroten
 • Vertalen van strategie en plannen naar concrete en meetbare doelstellingen voor het team, afgestemd op marktpotentie en kansen
 • Op inspirerende en enthousiasmerende wijze aansturen, ontwikkelen en coachen van het team (9). Daarbij situationeel en flexibel leiderschap laten zien
 • Voorbeeldgedrag laten zien met betrekking tot samenwerking, ondernemerschap en gedrevenheid.

 

Persoonlijk profiel

 

Opleiding en ervaring

 • Meer dan 8 jaar commerciële ervaring in de industriële B2B omgeving
 • Bekend met de Semicon industrie en diens hoge eisen met betrekking tot QLTCS
 • Afgeronde wo-opleiding (Technisch, bedrijfskundig)
 • Kennis van de relevante OEM-klanten (binnen Semicon en toeleveranciers)
 • Heeft inzicht in de ontwikkeling en trends in de Semicon industrie om continue verbetering en toegevoegde waarde voor klanten te kunnen garanderen
 • Bewezen trackrecord in het aansturen en begeleiden van een team in een sterk veranderende organisatie/groei dynamiek
 • Ervaring met werken in een snelle, dynamische omgeving
 • Goede beheersing van het Nederlands en Engels. Bij voorkeur een derde taal.

 

Competenties

 • Combinatie van commerciële drive, strategisch inzicht en operationele impact
 • Inspirerend leider die voor het team staat. In staat om mensen te inspireren en te ontwikkelen
 • Zelfstarter, in staat om een eigen plek te claimen
 • Bruggenbouwer die samenwerking stimuleert. Legt verbinding en creëert draagvlak
 • Ondernemend, proactief en initiatiefrijk. Neemt gecalculeerde risico’s. Positief en focus op kansen en groei
 • Besluitvaardig en daadkrachtig. Zichtbare en stevige persoonlijkheid die tegengas durft te geven
 • Neemt verantwoordelijkheid en het voortouw in complexe en veeleisende zaken
 • Hoog energieniveau. Gedreven en pragmatische persoonlijkheid die zich gemakkelijk in een directe en no-nonsense cultuur kan bewegen. Niet een te groot ego
 • Flexibel en veranderingsgezind
 • Analytisch, fact-based en structurerend
 • Resultaatgerichtheid; pragmatisch en doelgericht. Kan tegen een stootje
 • Combineert een hoge ambitie met plezier.

 

Arbeidsvoorwaarden

Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van de functie en afhankelijk van het niveau van de kandidaat.


Locatie

ERIKS Nederland zetelt in Alkmaar. Sinds corona werken zij hoofdzakelijk thuis. Waarschijnlijk wordt er ‘in the new normal’ 2 dagen/week op kantoor gewerkt.

 

 

Contactpersoon Lyncwise Executive Search

Joris van Lommel

Executive search specialist in Digital, FMCG, Retail & Consumer Goods

 

Joris is ‘trusted advisor’ van zowel getalenteerde kandidaten als van bijzondere bedrijven. Een natuurlijke verbinder die ambities en passies expliciet maakt en meeweegt in de besluitvorming. Hij heeft jarenlange ervaring in bemiddeling van ‘top potentials’ in de disciplines supply chain, commercie en strategie – in het bijzonder voor bedrijven in verandering/private equity. Dat doet hij gedreven en met flair. Joris heeft gedurende zijn bijna 20-jarige loopbaan een zeer relevant netwerk opgebouwd. Hij komt snel tot de kern, weet wat er in de praktijk speelt en staat in voor een hoog kwaliteitsniveau. Een echte vakman: gedreven, kritisch, doortastend en positief.

 

Joris van Lommel
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 536 677 46
joris.vanlommel@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Joris

Erik Jan Doekes

Executive search specialist in Trade & Manufacturing, Consumer Goods, Retail & E-tail

 

Het leggen van verbindingen is een tweede natuur voor Erik Jan. Zijn drijfveer is om mensen te helpen om te doen waar ze goed in zijn. Zodat top-performers het verschil kunnen maken. Vooral de intrinsieke motivatie en drijfveren intrigeren hem. Opdrachtgevers leidt hij professioneel door de verschillende stadia van het wervings- en selectietraject. Hij is degelijk en grondig: altijd op zoek naar het best mogelijke resultaat. Wat hem verder kenmerkt, is zijn drive in combinatie met diepgaande kennis van de functiegebieden commercie, supply chain en operations. Al met al een bijzonder prettige gesprekspartner!

 

Erik Jan Doekes
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 50 95 20 05
erikjan.doekes@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Erik Jan

Share this: