Manager Business Development

emesa crm manager vacature lyncwise executive search

 

Manager Business Development

 

 

Organisatie

 

Introductie

Emesa is een internationale e-commercespeler in de vrijetijds-, retail- en reissector. Emesa wil de manier waarop mensen online shoppen leuker en spannender maken. Emesa doet dat via haar innovatieve e-commercemerken als VakantieVeilingen, ActievandeDag en het internationale merk VavaBid. Deze merken creëren nieuwe verkoopkanalen voor haar partners: topmerken uit de vrijetijds-, retail-, en reiswereld.

 

Met 6 miljoen unieke klanten en 90% van de Nederlandse consument die het platform kent, behoort Emesa tot de grootste e-Commerce spelers van de Benelux. Het unieke bereik is zelfs groter dan dat van Zalando. Inmiddels komt al 30% van de business uit België en Frankrijk. Het bedrijf heeft grote internationale groei ambities. Sinds 2017 maakt Emesa onderdeel uit van het meest innovatieve media bedrijf van Nederland, Talpa Network, waarbij verschillende kanalen elkaar versterken om verdere (internationale) groei van de platformen te realiseren.

 

Emesa gebruikt big data technologie en marketing-intelligence om consumenten het gewenste product tegen de voor hem of haar gewenste prijs aan te bieden en is in Nederland marktleider op het gebied van dynamic pricing in de vrijetijds- en reissector. Door haar unieke business model, marktkennis en user-data van miljoenen bezoekers is Emesa een belangrijk strategisch kanaal voor de ruim 2000 partners in de reis- en vrijetijdsbranche.

 

Eén van de belangrijkste groeipijlers van Emesa is dat zij de strategische positie in distributiestrategie van haar partners wil vergroten. Daarvoor moeten nieuwe tooling en verdienmodellen ontwikkeld worden. Hier ligt een belangrijke focus van het dedicated development team. Emesa onderscheidt zich in de markt door de continue drang naar innovatie. Een slim algoritme plant de veilingen. Innovatie is ook ‘key’ om de groei ambities te realiseren. Innovatie met als doel om (toekomstige) klanten en partners continue te verrassen, maar ook om platformen/technologie schaalbaar te maken om zodoende snel te kunnen internationaliseren.

 

Organisatie

De organisatie van Emesa kenmerkt zich door een platte hiërarchische structuur en een informele omgangsfeer. Op het hoofdkantoor van Emesa in Amsterdam werken circa 250 medewerkers. Voornamelijk relatief jonge en hoogopgeleide medewerkers. Ondernemend, scherp op de bal en data driven. De kernwaarden van Emesa zijn: ‘play to win, love change, create quality & think action’.

 

De directie van Emesa bestaat momenteel uit CEO (Carel van Boetzelaer), CFO (Caroline Ammerlaan), CTO (Bas Anneveld) en COO (Fabian Spaargaren). Fabian Spaargaren is als COO verantwoordelijk voor de (internationale) veiling platformen binnen Emesa: VakantieVeilingen in Nederland & Vavabid in België en Frankrijk met een omzet van circa 150 mln per jaar en een jaarlijkse groei van > 20%. Het team bestaat uit afdelingen International Development, International Product Sourcing, Marketing, Commercie NL en Business Development.

 

De huidige Manager Business Development, Jurre Witte, gaat Emesa verlaten om de wereld rond te zeilen. Emesa komt graag in contact met kandidaten om zijn rol over te nemen.

 

Positie

Manager Business Development

De Manager Business Development (Manager BD) rapporteert aan de COO (Fabian Spaargaren). Deze rol en het (verder uit te bouwen) team zijn relatief nieuw. De Manager BD stuurt momenteel 1 Business Developer aan. Er is ruimte voor groei van het team in de toekomst.

De Manager BD is verantwoordelijk voor het initiëren, vormgeven en verankeren van strategische projecten binnen de bewezen succesvolle ‘auction business’ van Emesa. Doorontwikkelen van huidige en nieuwe proposities en succesvol introduceren van nieuwe inkomstenstromen. Een drijvende rol om groei te realiseren binnen het veiling gestuurde model van Emesa. In deze rol ben je echt zelf verantwoordelijk voor de performance van de business development initiatieven.

 

Taken / voorbeelden projecten

Huidige kern business optimaliseren

 • Verdere conceptontwikkeling en implementatie bij bestaande activiteiten
 • Initiëren, monitoren en bewaken van diverse organisatie verbeterings- en veranderprocessen
 • Proactief identificeren van verbeterpunten: hierop actie ondernemen

 

Toegevoegde waarde voor partners verhogen (b2b)

 • Aanjagen en initiëren van nieuwe ideeën om partners meer waarde te bieden
 • Innovaties ontwikkelen om partners te helpen in hun distributiestrategie
 • Inrichten van automatische reporting tools naar onze partners

 

Nieuwe inkomstenstromen genereren

 • Analyse van ontwikkelingen Emesa, de markt, de concurrentie en aanvullende business modellen
 • Inventarisatie van potentiele marktkansen en uitwerken en implementeren van nieuwe business concepten.
  Bijvoorbeeld inventarisatie van verdere uitbouw advertising op Emesa platforms

 

Realisatie/implementatie

 • Verantwoordelijk voor daadwerkelijke realisatie van projecten binnen gestelde time to market
 • Zorgdragen voor goede projectvoortgang, rapportage hierover en gestructureerde besluitvorming over issues
 • Actieve vertaalslag maken van concept naar operationele invulling

 

Persoonlijk profiel

Functie-eisen en competenties

Opleiding en ervaring

 • Academisch werk- en denkniveau
 • 4 tot 8 jaar werkervaring
 • Strategy consulting en/of business development ervaring, bij voorkeur met project- of productervaring in e-commerce omgeving
 • Bij voorkeur gewend om in een omgeving met tech & development te werken

 

Analytisch zeer sterk. Fact-based. Ambitie om het echt te snappen. Iemand die er zelf induikt. Actie en initiatief. Ondernemend met oog voor nieuwe mogelijkheden. Redelijk extravert type, wellicht tikkie eigenwijs. Je krijgt een organisatie echt in beweging en weet wanneer je kan duwen (en wanneer niet). Potentie om door te groeien naar senior management rollen.

 

Competenties

 • Sterke analytische en numerieke vaardigheden, maar tegelijk ook pragmatisch, resultaatgericht en hands-on
 • Drive, vasthoudendheid en operationele slagkracht
 • Ondernemerschap: initiatief en self starter
 • Resultaatgericht: focus op ‘getting things done’ en goed in voortgangsbewaking
 • Energiek, innemend en creatief
 • Innovatief denkvermogen

 

Arbeidsvoorwaarden

Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van de positie.

 

Waarom is dit een interessante loopbaanstap?

Een bijzonder uitdagende rol bij een van de meest vooraanstaande e-commerce spelers met internationale en multi-label groeistrategie. Emesa heeft een enorme klantendatabase: meer dan 4 miljoen nieuwsbrief abonnees, meer dan 5 miljoen klanten, meer dan een miljoen app users per maand. Cruciale rol bij groeistrategie van Emesa. Een hectische, informele en resultaatgerichte organisatie waar je de mogelijkheid krijgt om je verder te ontwikkelen in een ‘cutting-edge’ e-commerce omgeving.

 

Locatie

Hoofdkantoor Emesa Amsterdam

 

 

CONTACTPERSOON LYNCWISE EXECUTIVE SEARCH & INTERIM

Joris van Lommel

Executive search specialist in Digital, FMCG, Retail & Consumer Goods

 

Joris is ‘trusted advisor’ van zowel getalenteerde kandidaten als van bijzondere bedrijven. Een natuurlijke verbinder die ambities en passies expliciet maakt en meeweegt in de besluitvorming. Hij heeft jarenlange ervaring in bemiddeling van ‘top potentials’ in de disciplines supply chain, commercie en strategie – in het bijzonder voor bedrijven in verandering/private equity. Dat doet hij gedreven en met flair. Joris heeft gedurende zijn bijna 20-jarige loopbaan een zeer relevant netwerk opgebouwd. Hij komt snel tot de kern, weet wat er in de praktijk speelt en staat in voor een hoog kwaliteitsniveau. Een echte vakman: gedreven, kritisch, doortastend en positief.

 

Joris van Lommel
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Bergweg 40, Hilversum
+31 6 536 677 46
joris.vanlommel@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Joris

Share this: