Operationeel Manager

 

 

Operationeel Manager

 

Organisatie

 

Introductie

Vomar Voordeelmarkt was in 2019 voor het derde jaar op rij de snelst groeiende supermarkt van Nederland. In 2019 kende Vomar een autonome omzetgroei van 11,2% en groeide daarmee bijna 3 keer zo snel als de supermarktbranche in Nederland (onderzoeksbureau Nielsen). In 2018 groeide de omzet van Vomar met 7,3% en met de prestatie in 2019 heeft Vomar haar groei dus verder weten te versnellen.

 

Vomar Voordeelmarkt is in 1968 opgericht door de familie Zwanenburg en is een echt familiebedrijf. De directie wordt gevormd door CEO (Aart van Haren), CFO (Jim Zwanenburg) , Directeur Buying & Merchandising (Klaas de Boer) en Directeur Winkeloperatie (Erwin Slop).

 

Vomar Voordeelmarkt is van oudsher een prijsvechter en richt zich op het segment ‘quality discounter’. Het is een regionaal dominante organisatie met op dit moment 70 supermarkten binnen de driehoek Den Helder, Noordwijk, Almere en Utrecht. Vomar Voordeelmarkt heeft meer dan 7.000 zeer gemotiveerde medewerkers in dienst en met ruim 900.000 klanten per week, bedraagt de jaaromzet ruim 600 miljoen euro. Vomar Voordeelmarkt kenmerkt zich door een platte structuur, een hands-on mentaliteit en een informele omgangssfeer. Initiatief en ondernemerschap worden gestimuleerd. Nuchter, bescheiden en met de klant centraal: ‘voordeel en kwaliteit bieden aan de klant’.

 

Alle filialen worden ondersteund en bevoorraad vanuit het Service Centrum en Distributie Centrum in Alkmaar. In het Service Centrum bevinden zich, naast de directie, de afdelingen Categorie Management, Marketing, ICT, Bouw, HRM, Controlling en Financiën. De managers van deze afdelingen rapporteren rechtstreeks aan de directie. Naast het Service Centrum bevindt zich het Distributie Centrum. Het DC biedt ruimte aan o.a. een Kruidenierswarenmagazijn, een Groente en Fruit Centrale, een Diepvriesmagazijn en een Vers Distributiemagazijn. Om de groei aan te kunnen, heeft Vomar eind 2019 een 2e Distributie Centrum geopend. De afdeling Logistiek zorgt voor de bevoorrading van de filialen vanuit het DC. Vomar Voordeelmarkt werkt ook nauw samen met inkooporganisatie Superunie. Daarnaast beschikt Vomar Voordeelmarkt op dezelfde locatie over eigen productiebedrijven: de slagerij, worstmakerij en de warme bakkerij. Hier wordt met veel passie gewerkt aan een eigen aanbod van verse producten, zoals bijvoorbeeld Robberbrood en diverse soorten worst naar eigen recept.

 

Strategie

De laatste jaren heeft er een succesvolle transformatie plaatsgevonden bij Vomar. Er heeft een professionaliseringsslag plaatsgevonden en er is flink geïnvesteerd, allereerst in de formule, maar ook in de logistieke inrichting, processen en systemen. Alle vestigingen zijn omgebouwd naar de nieuwe rode formule waarbij “de laagste prijs” en de “beste kwaliteit” als formule garanties het fundament vormen. Deze formule staat als een huis en werpt zijn vruchten af. Vomar is voor het derde jaar op rij de snelst groeiende supermarkt van Nederland. In 2020 (tot en met week 19) is Vomar wederom (en dus voor het 4e jaar op rij) de snelste groeier.

 

Vomar is nog niet klaar en wil de volgende stap maken. Door de groei (40% meer volume dan 3 jaar geleden) staat er druk op de ketel. Vomar werkt dan ook aan een stevig(er) fundament voor de komende jaren. Stabiliseren van de (winkel)operatie; verdere evolutie van de nieuwe formule en marketing; vernieuwing en uitbreiding van eigen productiebedrijven; operationeel krijgen van (reeds aangekocht) nieuw DC en acquisitie/uitbreiding van winkels.
De ambitie is helder. Vomar wil de omzet in de bestaande winkels verder opvoeren en ook het aantal vestigingen verder uitbreiden. Vomar gelooft in een zelfstandig bestaan als een regionaal krachtig merk wat het kan opnemen tegen de bekende landelijk opererende spelers.

 

De directie is vorig jaar versterkt met een nieuwe Directeur Buying & Merchandising (Klaas de Boer) en een nieuwe Directeur Winkeloperatie (Erwin Slop). De Directeur Winkeloperatie is – ter versterking van zijn team – op zoek naar kandidaten voor de functie van Operationeel Manager.


Positie

 

Operationeel Manager Vomar

De Operationeel Manager is verantwoordelijk voor de commerciële, operationele, financiële en personele resultaten van een regio. Hij of zij geeft hiërarchische aansturing aan 8 tot 11 Supermarktmanagers en is eindverantwoordelijk voor het succes van de winkels in zijn/haar regio. Vanuit die verantwoordelijkheid is zijn werkterrein de winkelvloer, waar hij aanstuurt op een optimaal winkelbeeld binnen de afgesproken kaders. Goede executie van de formule in de winkel, beschikbaarheid en kwaliteit van producten zodat de klant de winkel tevreden verlaat en graag weer terugkomt.

 

De Operationeel Manager krijgt de gelegenheid om stempel te drukken in de regio en heeft een grote mate van autonomie. Hij/zij rapporteert aan de Directeur Winkeloperatie (Erwin Slop). De Operationeel Manager werkt planmatig en gericht aan het behalen van de jaardoelstellingen op hieronder genoemde resultaatgebieden. De Operationeel Manager heeft binnen het Service Centrum contact met alle afdelingen. Hij of zij wordt in zijn werk ondersteund door de operationele specialisten. De Operationeel Manager is verantwoordelijk voor de uitvoering van het (commerciële) centrale beleid in zijn of haar eigen regio en voorzitter van het regio overleg met de aangewezen Supermarktmanagers.

 

Doel van de functie

Beheren en exploiteren van de filialen binnen de formule uitgangspunten ten einde te voldoen aan de gestelde opbrengst, omzet en kosten doelen. Het bewaken en realiseren van de normen met betrekking tot winkelbeeld, omzet, aantal klanten, OPK, derving, beïnvloedbare en variabele kosten in de filialen.

 

Resultaatgebieden en kernactiviteiten

 

Commercieel management

 • In nauwe samenwerking met commercie bewaken van formule en DNA van Vomar en, waar nodig, zorgen voor actie ter verbetering
 • Sturen op het (laten) uitvoeren van het commerciële beleid van Vomar binnen de filialen
 • Zorgen voor stabiel winkelbeeld en positieve beleving voor de klant. Uitbouwen van persoonlijk contact en oog voor de klant. Vomar is een winnende formule. In de winkels voel je dat nog niet altijd
 • Doen van suggesties op commercieel gebied voor de filialen
 • Bewaken van de servicegraad aan de klanten
 • Brug slaan tussen commercie en winkel operatie. Actieve samenwerking met unitmanagers/categorie management

 

Operationeel en financieel management

 • Ontwikkelen eigen visie passend bij doelstellingen en ambities van (de winkeloperatie van) Vomar
 • Structureel en pro actief aanpakken van problemen in plaats van ‘brandjes blussen’
 • Zorgdragen voor bedrijfsvoering conform de juiste systemen, procedures en processen zodat doelstellingen behaald kunnen worden. Borgen procedures op gebied van (voedsel)veiligheid en hygiëne
 • Bewaken van de juiste toepassing van de afvalstroom, geldstroom, goederenstroom, fuststroom, klantenstroom, het beheer van de inventaris (huisvaderschap)
 • Verantwoordelijk voor omzet en afgesproken jaardoelstellingen (o.a. balansverschillen, derving en loonsom) en indien nodig proactief maatregelen nemen ter verbetering van het resultaat
 • Analyseren en volgen van de winkelresultaten en waar nodig actie ondernemen of centrale ondersteuning vanuit de centrale diensten inzetten ter verbetering
 • Voorzitten van het regio-overleg


Leiderschap

 • Geeft op inspirerende en enthousiasmerende wijze leiding aan de supermarktmanagers binnen de regio. Door middel van coachende stijl (uit)bouwen van een solide en (meer) vakbekwame en professionele operatie
 • Verantwoordelijk voor een kwantitatief en kwalitatief optimale personeelsbezetting binnen de regio.
 • Verantwoordelijk voor uitvoering van het afgesproken HRM beleid.
 • Overleg voeren met de afdeling HRM over ontslagzaken, langdurig ziektegevallen en overige HRM bijzonderheden in een filiaal.
 • Signaleren en voorstellen kansen om organisatie te verbeteren

 

Persoonlijk profiel

 

Functie-eisen en competenties

 

Opleiding en ervaring

 • Hbo/wo werk- en denkniveau.
 • Minimaal 5 jaar relevante commerciële (winkel)ervaring, waarvan minimaal 2 jaar als operationeel manager, district manager, rayonmanager of verkoopleider in de retail.
 • Ervaring in en passie voor de winkel.
 • Kennis van detailhandel en bij voorkeur levensmiddelenhandel.

 

Relevante competenties

 • Klantgerichtheid: het voldoen aan de wensen en behoeften van de klant.
 • Leidinggeven: is in staat om (senior) medewerkers te inspireren, ontwikkelen en aan te trekken
 • Resultaatgerichtheid: pragmatisch en doelgericht. Flexibel. Kan tegen een stootje.
 • Plannen en organiseren: Op effectieve wijze doelen en prioriteiten bepalen en benodigde tijd, acties en middelen aangeven om bepaalde doelen te kunnen bereiken
 • Analyse kracht: het signaleren van problemen door het herkennen van belangrijke informatie en het leggen van verbanden tussen gegevens.
 • Besluitvaardigheid: beslissingen nemen door middel van het ondernemen van acties.
 • Initiatief: kansen zien en zelfstandig tot actie overgaan. Liever uit zichzelf beginnen dan passief afwachten.
 • Communicatief sterk: gedachten en ideeën op duidelijke wijze in het gesprek kunnen formuleren. Goed kunnen luisteren, door kunnen vragen en relevante vragen kunnen stellen.
 • Overtuigingskracht en beïnvloeding: proberen anderen te overtuigen van een bepaald standpunt en trachten instemming te verkrijgen door gebruik te maken van de juiste argumenten en methode.
 • Sensitief: op basis van inlevingsvermogen actief schakelen in communicatieniveaus en overtuigingsstijlen.
 • Samenwerken: een actieve bijdrage leveren aan een gezamenlijk resultaat of probleemoplossing, ook wanneer de samenwerking een onderwerp betreft dat niet direct van persoonlijk belang is. Kijkt verder dan zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.
 • Voortgangscontrole: het uitvoeren, doorzetten en bewaken van procedures en afspraken.
 • Geeft het goede voorbeeld met betrekking tot de gewenste cultuur en waarden – ondernemerschap, gedrevenheid en besluitvaardigheid
 • Detaillist: retail is detail.

 

Arbeidsvoorwaarden

Bij deze functie horen uitstekende arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van de positie.

 

Regio

Vomar zoekt een kandidaat voor de regio Haarlem, Amsterdam, Utrecht, bollenstreek. Idealiter woont de kandidaat in (de buurt van) deze regio.

 

Geïnteresseerd?

Dan ontvangen we graag jouw cv en een korte motivatie via info@lyncwise.nl. Graag aangeven dat het de positie betreft van Operationeel Manager Vomar.

 

 

CONTACTPERSOON LYNCWISE EXECUTIVE SEARCH & INTERIM

Joris van Lommel

Executive search specialist in Digital, FMCG, Retail & Consumer Goods

 

Joris is ‘trusted advisor’ van zowel getalenteerde kandidaten als van bijzondere bedrijven. Een natuurlijke verbinder die ambities en passies expliciet maakt en meeweegt in de besluitvorming. Hij heeft jarenlange ervaring in bemiddeling van ‘top potentials’ in de disciplines supply chain, commercie en strategie – in het bijzonder voor bedrijven in verandering/private equity. Dat doet hij gedreven en met flair. Joris heeft gedurende zijn bijna 20-jarige loopbaan een zeer relevant netwerk opgebouwd. Hij komt snel tot de kern, weet wat er in de praktijk speelt en staat in voor een hoog kwaliteitsniveau. Een echte vakman: gedreven, kritisch, doortastend en positief.

 

Joris van Lommel
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 536 677 46
joris.vanlommel@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Joris

Share this: