Project Manager Commercial Excellence

 

 

Project Manager Commercial Excellence

 

 

 

Organisatie


Smurfit Kappa Group

Smurfit Kappa kent een rijke geschiedenis en is uitgegroeid tot de marktleider in de productie van verpakkingen op basis van papier (“leader in paper-based packaging solutions”).
Een deel van dat succes kwam uit het unieke geïntegreerde productiesysteem. Zo kon Smurfit Kappa grondstoffen betrekken bij hun eigen bos- en papierfabrieken. Als leider in duurzame productie heeft Smurfit Kappa altijd veel geïnvesteerd in recyclingfabrieken om teruggewonnen vezels te leveren, die worden hergebruikt bij de papierproductie. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij Smurfit Kappa. In alle aspecten van de operatie streeft de organisatie naar duurzame processen en producten. Zo worden producten geproduceerd met grondstoffen van duurzame herkomst en bestaan voor minimaal 84 procent uit gerecyclede vezels. Daarnaast zorgt Smurfit Kappa via efficiëntere verpakkingen, met minimale lucht en opvulmaterialen, voor minder CO2-uitstoot in de supply chain van haar duizenden klanten.

In 2005 fuseerde Jefferson Smurfit met Kappa Packaging – een in Nederland gevestigd bedrijf dat in 1974 werd opgericht en Europa’s grootste fabrikant van golfkarton- en kartonnen verpakkingen is, om vervolgens Smurfit Kappa te vormen.

 

Het bedrijf blijft groeien en heeft nu meer dan 45.000 medewerkers in 370 productiesites in 35 landen en een omzet van € 9 miljard in 2019. Smurfit Kappa zit in 22 landen in Europa en 14 landen in Noord- en Zuid-Amerika. Het wereldwijde hoofdkantoor bevindt zich in Dublin, met regionale hoofdkantoren in Amsterdam en Miami.

Smurfit Kappa Benelux

Vanuit het hoofdkantoor in Oosterhout wordt Smurfit Kappa Benelux aangestuurd. Met ​3.500 werknemers verdeeld over 11 operating companies (Opco’s), bekleedt Smurfit Kappa een markt leidende positie.

 

Met diepgaande kennis van markten en trends, biedt Smurfit Kappa een breed scala aan innovatieve verpakkingsoplossingen op basis van papier en karton. Vanuit een diepgaande markt- en productexpertise ontwikkelt de organisatie op maat gemaakte antwoorden op complexe vraagstukken van ondernemers. Zo adviseert het bedrijf in de optimalisatie van schap verpakking om verkoopcijfers en merkbekendheid te stimuleren. In één van de 15 Global Experience Centers kunnen klanten bijvoorbeeld hun eigen nieuwe verpakkingen “live” zien in een Virtual Reality (VR) omgeving. Ter plekke kunnen dan aanpassingen voorgesteld en doorgevoerd worden.
Verder biedt Smurfit Kappa retail oplossingen via kenniscentra zoals Retail Ready en Shelf Ready Packaging oplossingen.

 

Positie

Smurfit Kappa Benelux biedt getalenteerde professionals de kans om zich via de rol van “Project Manager Commercial Excellence” (PMCE) binnen een paar jaar te ontwikkelen richting een lijnmanagement rol. Deze rol biedt een unieke springplank om de organisatie goed te leren kennen en impact te kunnen maken op een grote commerciële organisatie.

 

Vanuit het Benelux Hoofdkantoor in Oosterhout werkt een centrale commerciële organisatie (Key Account Team, Experience Center, E-commerce, Marketing). Onderdeel van dit team, en rapporterend aan de Marketing Manager, is de PMCE. De bredere commerciële organisatie werkt vanuit de verschillende Opco’s. Onderdeel hiervan zijn de Accountmanagers, commerciële binnendienst, technische accountmanagers en Sales Managers.

 

Digitalisering, verschuiving naar online kanalen, duurzaamheid en andere actualiteiten vragen om verandering en verbetering in de commerciële organisatie van Smurfit Kappa. Thema’s zijn: Solution Sales/Value Selling, Lead Generation, Digitalisering, Implementatie van Best Practices en Ontwikkeling van kennis op deze thema’s. Ieder jaar wordt de strategische agenda bepaald, waaruit projecten volgen. Sommige projecten staan een aantal jaar op de agenda, maar er is ook ruimte om de agenda verder te vullen. De PMCE draagt de verantwoordelijk voor de lopende projecten en is verantwoordelijk voor het definiëren en initiëren van nieuwe projecten.

 

Een grote uitdaging in de positie is het beïnvloeden van alle verschillende teams in de Benelux. Iedere Opco is gewend om zelfstandig te opereren en houdt er zijn eigen processen op na. De PMCE is verantwoordelijk voor het verbeteren van synergie tussen de 11 teams en het uitwisselen van best practices. In deze versnipperde context is projectmanagement niet eenvoudig. De PMCE heeft daarom uitstekende projectmanagement vaardigheden. En daarnaast is hij/zij bijzonder goed in staat om verschillende partijen te beïnvloeden en overtuigen. Hij/zij overziet de complexiteit, herkent de belangrijke stakeholders en kan de eigen discipline overstijgen om zo continu verbindend op te treden.

 

Smurfit Kappa staat bekend om het “familiale corporate” gevoel; het warme van een familiebedrijf en het procesmatige en professionele van een corporate. De rol leent zich er voor om wezenlijk impact te hebben op een grote organisatie. Door zichtbaar te zijn, een sterk intern netwerk te managen en alle beschikbare kennis te verzamelen is de PMCE in staat om zichzelf te ontwikkelen tot de volgende (lijnmanagement) stap in zijn/haar loopbaan.

 

Persoonlijk profiel

 

Kennis en ervaring

 • Academisch opgeleid; voorkeur (technische) bedrijfskunde
 • Ervaring in commercie, bij voorkeur in een multinational omgeving
 • Voorkeur voor ervaring in (strategy) consultancy
 • Ervaring met projectmatig werken
 • Goede kennis van Solutions Sales/Value Selling en Lead Generation
 • Kennis van Verpakkingsindustrie is een plus

 

Vaardigheden

 • Uitstekende projectmanagement vaardigheden
 • Uitstekende communicatie vaardigheden
 • Procesmatig en concreet
 • Stakeholder management
 • Abstract en analytisch denkvermogen gecombineerd met een hands on mentaliteit
 • Vloeiend Engels

 

Persoonlijkheid

 • Oprechte interesse in Commercial Excellence
 • Overtuigingskracht
 • Can do mentaliteit
 • Challenging
 • Zelfstandig en proactief
 • Verbinder
 • Ambitieus

 

Arbeidsvoorwaarden

 • Marktconform salaris
 • Leaseauto
 • Uitstekende arbeidsvoorwaarden, zoals 37 vrije dagen, eigen pensioenfonds en collectieve zorgverzekering

 

 

CONTACTPERSOON LYNCWISE EXECUTIVE SEARCH & INTERIM

Margaux van Wijngaarden

Executive search specialist in Bouw & Industrie

 

Met een jarenlange ervaring en een enorm netwerk in de bouw en industrie en een liefde voor commercie, is Margaux ‘dubbel gespecialiseerd’ als executive search consultant. Ze is inhoudelijk sterk en gewend om advies en oplossingen op maat te leveren. Ze is duidelijk, direct, altijd scherp en kritisch waar nodig. Resultaatgedreven en daadkrachtig. En niet te vergeten: een goede luisteraar. Allemaal eigenschappen die in ons vakgebied uitstekend van pas komen.

 

Margaux van Wijngaarden
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 14 24 80 88
Margaux.vanwijngaarden@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Margaux

Share this: