Senior Procurement Specialist Delivery

 

Senior Procurement Specialist Delivery

 

Organisatie


Bol.com

Bol.com is hét online retail tech platform en marktleider in Nederland en België. Een platform waar 12 miljoen actieve klanten kunnen kiezen uit een assortiment van ruim 30 miljoen artikelen. Sinds de start in 1999 is de missie onveranderd: retail blijvend veranderen om het dagelijks leven van de consument makkelijker te maken. Dat lukt bijzonder goed. Bol.com sluit 2020 af met een ongeëvenaarde stijging in de verkoopcijfers.

Een belangrijke drijfveer achter de exponentiele groei is het feit dat bol.com de afgelopen jaren een duidelijke verschuiving in focus doormaakte. Van een traditionele webshop naar een overkoepelend platform waarop verschillende aanbieders hun producten aanbieden. Op dit moment telt het platform ongeveer 39.000 aangesloten externe partners, en dat aantal loopt snel op. Deze partners nemen ongeveer de helft van de bestellingen voor hun rekening. Bovenal is bol.com een platform dat nooit ‘af’ is. Als het beter kan, dan maakt bol.com het beter. Samen met klanten, partners en zo’n 2.100 collega’s.

Logistiek neemt een strategische positie in binnen bol.com. Om de groei van bol.com te ondersteunen, moet logistiek blijven innoveren. In 2017 is het eerste eigen fulfilment center gebouwd in Waalwijk (BFC1) en er wordt inmiddels gebouwd aan de uitbreiding (BFC2). Tevens is er in Waalwijk een retouren DC opgezet (BRC) en is er vorig jaar in Nieuwegein een fulfilment center XL (BFCXL) operationeel gegaan. Bol.com is tegelijk alweer bezig met de strategie voor verdere uitbreiding om aan de groei en hoge klantverwachtingen te kunnen voldoen (met ‘bestelpieken’ tot wel 700 orders per minuut op Black Friday 2020).

 

Procurement NFR (not for resale)

De afdeling Procurement Indirect/NFR verzorgt de inkoop, procesoptimalisaties en professionalisering van de Not For Resale goederen en diensten. Iris van der Harst (Head of Procurement – rapporterend aan de CFO) heeft deze nieuwe afdeling ‘from scratch’ uitgebouwd naar een team van enthousiaste en ondernemende Procurement Specialisten.  De afdeling staat inmiddels goed op de kaart bij alle disciplines binnen bol.com, maar blijft ook continu veranderen om de ontwikkelingen binnen bol.com bij te houden. Procurement staat binnen bol.com nog in de kinderschoenen en er liggen oneindig veel kansen om de toegevoegde waarde te vergroten. Gezien de innovatie en uitbreiding van de eigen logistiek (en de enorme inkoop spend), ligt juist daar voor procurement grote potentie voor besparingen en verbeteringen. Recent is besloten om een dedicated procurement team te gaan bouwen gericht op de logistieke spend. Dit team zal bestaan uit 2 seniors, 1 medior en een junior Procurement Specialist.

Voor dit team is bol.com op zoek naar een senior procurement partner logistiek met focus op ‘alles wat zich buiten de warehouses afspeelt’.

 

Positie

 

Senior Procurement Specialist Delivery

Doelstelling: ‘Samen en dichtbij de business als procurement specialist bijdragen aan de besparingsdoelstellingen, met focus op vier pijlers: beschikbaarheid, risicovermindering, waarde en geld/cash flow’.

Als Senior Procurement Specialist Delivery  maak je deel uit van een compact team van Procurement Specialisten. Je werkt binnen het dedicated Logistieke Procurement team en rapporteert aan de Manager Procurement (Iris van der Harst).  Je bent procurement partner voor alles wat zich buiten de warehouses afspeelt. Als Senior Procurement Specialist Delivery borg je dat bol.com de juiste diensten/producten tegen de juiste condities inkoopt. Jouw insights en ervaring helpen om steeds slimmer en meer data-gedreven te onderhandelen en (dus) betere commerciële resultaten te boeken. Dat doe je zowel op verzoek als proactief wanneer je analyses aantonen dat besparingskansen dreigen mis te lopen. Bovendien voer je onderhandelingen en neem je het leveranciersmanagement op je. Ook stort jij je op RFI’s en RFP’s, inclusief analyses van offertes en SLA’s. En altijd stel je stakeholders de juiste vragen, zodat het procurement bewustzijn groeit; een proces dat je verder aanjaagt door input te leveren voor diverse e-learnings en trainingen.

 

Hoewel je mogelijk (nog) geen direct reports hebt, zijn je indirecte span of control en spend ownership fors. Exacte bedragen kunnen niet gedeeld worden, maar denk aan een spend van meerdere miljoenen euro’s. Als de expert in jouw vakgebied in combinatie met jouw natuurlijke overtuigingskracht, weet je feilloos te navigeren door het complexe speelveld en samen met je collega’s successen te behalen. Zo kom je in kleine stappen tot wendbare en schaalbare procurement tactics. Dit maakt de job afwisselender dan een ‘standaard’ procurement positie en biedt het een unieke kans om ‘nieuwe’ best practices binnen andere domeinen te promoten en te verankeren. Als Senior Procurement Specialist Delivery werk je in cross-functionele, autonome teams samen met collega’s van onder andere Logistiek, Control, IT en Legal.

 

 Taken en verantwoordelijkheden

 • Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van de inkoop strategie en plannen met betrekking tot categorieën Delivery, Inbound en Reverse
 • Je bent een expert met sturende rol naar management en directie. Verantwoordelijk voor complex stakeholder management als zelfstandig business partner op alle niveaus binnen de organisatie
 • Je onderzoekt en komt met vooruitstrevende/innovatieve voorstellen om de afdeling en categorieën naar een hoger niveau te brengen
 • Je begeleidt en borgt (strategische) inkoopprocessen voor o.a. vervoerders, inbound distributie en reverse processen
 • Je analyseert inkoopbehoeftes, stelt segment- en afdelingsplannen op en leidt inkooptrajecten, van het opstellen van RFI’s en RFP’s tot waterdichte afspraken
 • Je adviseert, ondersteunt en beïnvloedt interne stakeholders; welke verbeterkansen zijn er en hoe kunnen we die samen inlossen? Verbetertrajecten pak je zelf op
 • Je beheert de grootste suppliers van bol.com in de distributie/vervoerders categorie
 • Je traint (inkoop- en onderhandeltrainingen) collega’s, deelt kennis en best practices enthousiast en draagt bij aan e-procurement programma’s/projecten.

 

Persoonlijk profiel

 

De ideale kandidaat is een lenige onderhandelaar die feilloos aanvoelt waar nog ruimte zit (en waar die is opgesoupeerd). Ook met strategische leveranciers die de klappen van de onderhandelzweep kennen. Een strategisch inkoper met ervaring bij bedrijven met een grote logistieke component (retailers, producenten/leveranciers en/of supply chain spelers) of ervaring aan de andere kant van de onderhandeltafel (account management). Hij of zij heeft affiniteit met het distributie en/of supply chain domein. De nieuwe collega is outgoing, speurt graag naar verbeterkansen en wilt nieuwe inzichten delen. Kennis van en inzicht in de commerciële, economische en juridische aspecten van inkoopprocessen is een must. Dat geldt ook voor netwerkkwaliteiten en adviesvaardigheden. Een volwaardige sparring partner van de Manager Procurement en de directie van bol.com.

 

Opleiding en ervaring

 • Afgeronde hbo of wo-opleiding
 • Meer dan 5 jaar relevante werkervaring in procurement (in een business en/of consulting rol)
 • Begrijpt logistieke en supply chain processen.
 • Ervaring met werken in een snelle, dynamische en veranderende omgeving
 • Goede beheersing van het Nederlands en Engels.

 

 Competenties

 • Combinatie analytische vaardigheden en operationele slagkracht. Procesgericht en fact-based
 • Sterke communicatieve en beïnvloedings skills. Bruggenbouwer en organisatie sensitief
 • Sterke onderhandelaar gericht op het gezamenlijke belang
 • Realisatie- en overtuigingskracht. Comfortabel met een ‘challenger’ rol in de organisatie. Zichtbare en stevige persoonlijkheid die tegengas durft te geven
 • Ondernemend en initiatiefrijk. Signaleert kansen en gaat zelfstandig over tot actie
 • Gedreven en pragmatische persoonlijkheid die zich gemakkelijk in een ondernemende en niet hiërarchische cultuur kan bewegen. Hoog energieniveau
 • Flexibel en veranderingsgezind
 • Resultaat- en doelgericht. Kan tegen een stootje
 • Combineert een hoge ambitie met plezier.

 

Arbeidsvoorwaarden

Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van de functie en afhankelijk van het niveau van de kandidaat.


Locatie

Hoewel je (primair) inzoomt op de inkoop van logistieke diensten rondom warehouses in Waalwijk en Nieuwegein, is je standplaats Utrecht. Maar thuis of, post-COVID, in een lunchroom werken, mag ook gewoon.

 

CONTACTPERSOON LYNCWISE EXECUTIVE SEARCH & INTERIM

Joris van Lommel

Executive search specialist in Digital, FMCG, Retail & Consumer Goods

 

Joris is ‘trusted advisor’ van zowel getalenteerde kandidaten als van bijzondere bedrijven. Een natuurlijke verbinder die ambities en passies expliciet maakt en meeweegt in de besluitvorming. Hij heeft jarenlange ervaring in bemiddeling van ‘top potentials’ in de disciplines supply chain, commercie en strategie – in het bijzonder voor bedrijven in verandering/private equity. Dat doet hij gedreven en met flair. Joris heeft gedurende zijn bijna 20-jarige loopbaan een zeer relevant netwerk opgebouwd. Hij komt snel tot de kern, weet wat er in de praktijk speelt en staat in voor een hoog kwaliteitsniveau. Een echte vakman: gedreven, kritisch, doortastend en positief.

 

Joris van Lommel
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 536 677 46
joris.vanlommel@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Joris

Share this: