Supply Chain Manager

 

 

 

Supply Chain Manager

 

 

Organisatie


Enza Zaden

Enza Zaden is een internationaal groenteveredelingsbedrijf dat nieuwe groenterassen ontwikkelt die over de hele wereld geteeld, verkocht en gegeten worden. De zaden hiervan worden wereldwijd geproduceerd en verkocht. Zowel voor de gangbare als biologische tuinbouw. Enza Zaden is een onafhankelijk familiebedrijf dat behoort tot de top van de groenteveredelingssector. Enza Zaden heeft haar hoofdkantoor in Enkhuizen. Met ruim 2.200 medewerkers (met zo’n 40 nationaliteiten) in 45 vestigingen in 25 landen en 3 joint ventures, werkt Enza Zaden dagelijks aan de groente van morgen.

 

Enza werkt al ruim 80 jaar met het beste dat de natuur te bieden heeft. Het bedrijf staat in direct contact met de markt en volgt de wereldwijde trends en ontwikkelingen op de voet. Al deze informatie wordt vertaald naar innovatieve groenterassen en -zaden van hoge kwaliteit. Door de grote expertise en jarenlange ervaring van het bedrijf, is Enza Zaden in staat om juist die rassen aan te bieden waar de markt behoefte aan heeft. Met als resultaat sterke, gezonde en lekkere groenterassen, die meer opleveren per m2, minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben en bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Op precies het juiste moment, zodat de hele keten profijt heeft van deze inspanningen.

 

Voor aanvullende informatie, zie www.enzazaden.com.

Voor uitleg groenteveredelingsproces, hier een animatie

 

Cultuur

Enza Zaden is binnen de top van de groenteveredelingssector nog een van de weinige onafhankelijke familiebedrijven. Al drie generaties lang zijn ondernemerschap, langetermijnvisie en focus op innovatie kenmerkend voor het onderscheidende vermogen en de gezonde groei van het bedrijf.

 

Jaap Mazereeuw (Algemeen Directeur en de derde generatie aan het roer): “Familiebedrijven kijken naar de lange termijn, zijn innovatief, kostenbewust en spelen een belangrijke rol bij werkgelegenheid. Onze kracht is dat we niet alleen familiebedrijf zijn, maar ook als bedrijf een familie. Met hetzelfde ondernemerschap, dezelfde focus en passie waarmee mijn opa Jacob Mazereeuw in 1938 Enza Zaden begon, zetten we nu jaarlijks zo’n 100 nieuwe groenterassen op de wereldmarkt. We laten al jarenlang een gezonde groei zien. Door onafhankelijk te zijn en te blijven kan ons bedrijf een eigen koers varen, duurzame keuzes maken, snel reageren op ontwikkelingen in de markt en blijven investeren in innovatie, mens en duurzaamheid.”

 

De cultuur kenmerkt zich als innovatief, autonoom, hands-on, ondernemend en zeer mens- en klantgericht.

 

Supply Chain Organisatie

De Global Supply Chain organisatie wordt aangestuurd door de Global VP Logistics, Marc Vogels en omvat Global Planning, Processing en Customer Service met locaties in Nederland, USA en Duitsland. Hierin zijn zo’n 150 mensen werkzaam.

 

De Supply Chain Planning organisatie wordt aangestuurd door een Global Supply Chain Manager en bestaat uit 4 Supply Chain Planning Managers die elk verantwoordelijk zijn voor de end-to-end global supply chain van een deel van de groentezaden en gewasgroepen.

 

Door de toenemende complexiteit in de keten en de steeds hogere eisen van klanten op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en traceability, wil Enza Zaden werken aan een (meer) voorspelbare, betrouwbare, inzichtelijke, flexibele én transparante keten. Meer structuur, voorspelbaarheid en een integrale aanpak van de supply chain creëren. Daarom is Enza Zaden op zoek naar een Supply Chain Planning Manager die – naast de global verantwoordelijkheid voor eigen groentezaden en gewasgroepen – een belangrijke bijdrage levert aan de transformatie naar een integrale en centrale supply chain.   

 

Positie

 

Algemeen

Door groei en de interne en externe veranderingen en trends wordt supply chain keten denken steeds relevanter voor Enza. Focus op verbetering structuur en processen. Daarom is besloten om een extra Supply Chain Planning Manager toe te voegen aan de organisatie. De Supply Chain Planning Manager beheert, beheerst en verbetert de voorspelbaarheid en transparantie in de keten. Niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst. Prioriteit daarbij is om het planningsproces (demand, supply en S&OP) goed neer te zetten en verder te professionaliseren en optimaliseren. Daarin neemt hij of zij ook zijn naaste planning collega’s mee.

 

De Supply Chain Planning Manager is tevens verantwoordelijk voor het aansturen en verbeteren van de end-to-end global supply chain voor één van de grootste gewasgroepen van Enza. Hij of zij werkt nauw samen met een eigen team van planners en specialisten, maar zeker ook met de collega’s van Sales, Portfolio management, Seed Operations en R&D. Verbinding en verbetering zijn hierbij cruciaal. De Supply Chain Planning Manager leidt verbeteringsprojecten en functioneert onafhankelijk tussen de verschillende afdelingen.

 

Groentezaden en complexe gewasgroepen zijn natuurproducten en laten zich niet goed voorspellen. Deze complexiteit brengt met zich mee dat de Supply Chain Planning Manager voortdurend op de hoogte moet zijn van de status van (lange termijn) planningen, leadtimes, forecasts, quality en process management. Wijzigingen en aanpassingen in het supply proces van productievolumes en -tijden moeten adequaat en tijdig worden gesignaleerd, geanalyseerd en opgelost. Nauw contact houden met stakeholders is daarbij essentieel.

 

De Supply Chain Planning Manager geeft leiding aan een team van planners en supply chain specialisten. In de toekomst zal dit team mogelijk worden uitgebreid. Daarnaast is hij of zij de coach die zijn naaste collega’s verder opleidt, ontwikkelt en motiveert. De Supply Chain Planning Manager is sturend in de verdere optimalisatie van de werkprocessen binnen de Supply Chain afdeling van Enza Zaden. Hij of zij rapporteert aan de Global Supply Chain Manager, maar heeft ook een directe lijn met de VP Logistics.

 

Taken en verantwoordelijkheden

 • Het opzetten en borgen van een solide, voorspelbare, gestructureerde Supply Chain voor zijn/haar gewasgroepen
 • Bijdrage leveren goed functioneren Sales & Operations Planning cycle
 • Stimuleren cross-functionele samenwerking met Sales, Portfolio Management, Operations en R&D
 • Het realiseren van een soepele, inzichtelijke en transparante keten die goed is ingericht in Global ERPsysteem
 • Het supply chain planning team verder ontwikkelen en meenemen in de integrale supply chain gedachte
 • Waarborgen van een efficiënte, beheerste en betrouwbare product- en informatiestroom
 • Initiëren en stimuleren van verbetering en verandering in supply chain en bedrijf breed in samenwerking met het Global Supply Chain Manager
 • Het bewaken en drijven van de voortgang van supply chain projecten
 • Een cultuur creëren van Continuous Improvement

 

Persoonlijk profiel

 

Opleiding en ervaring

 • WO werk- en denkniveau, opleiding bij voorkeur richting Supply Chain Management of Business Administration
 • 5-10 jaar werkervaring als Supply Chain/Planning Manager of vergelijkbare rol
 • Leidinggevende ervaring
 • Bij voorkeur ervaring in de FMCG, farmaceutische, food en/of seed industrie omgeving met geavanceerde Supply Chain capability
 • Ervaring in project-, proces- en of improvement management. Opzetten, verbeteren en optimaliseren van supply chain processen in een internationale context
 • Passie voor vers/voedselproductie
 • Ervaring met en kennis van planningstools
 • Gewend te werken in complexe organisaties met diverse interne en externe belangen  Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal

 

 Competenties

 • Combinatie conceptuele/analytische vaardigheden en operationele slagkracht. Procesgericht en fact-based
 • Realisatie- en overtuigingskracht. Comfortabel met een ‘challenger’ rol in de organisatie. Zichtbare en stevige persoonlijkheid die tegengas durft te geven
 • Werkt nauwkeurig en gestructureerd, mede door specifieke regelgeving en processen
 • Meewerkend leider met een natuurlijk overwicht
 • Resultaatgerichtheid; pragmatisch en doelgericht. Kan tegen een stootje
 • Ondernemend en initiatiefrijk, signaleert kansen en gaat zelfstandig over tot actie
 • Sterke communicatieve en beïnvloedings skills. Bruggenbouwer en organisatie sensitief
 • Voelt zich verantwoordelijk voor de performance van de gehele organisatie (en niet alleen zijn eigen afdeling)
 • Plaatst situaties in een groter kader, overziet mogelijke gevolgen van ideeën
 • Leidinggevende en coachende capaciteiten. Is in staat om zijn team te inspireren en te ontwikkelen
 • Open en direct communiceren. Kan goed luisteren. Schakelt goed met verschillende lagen in de organisatie
 • Verbindende kwaliteiten, creëert impact op alle organisatieniveaus

 

Arbeidsvoorwaarden

Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met het niveau van de functie en afhankelijk van het niveau van de kandidaat.


Locatie

Hoofdkantoor Enza Zaden te Enkhuizen.

 

 

CONTACTPERSOON LYNCWISE EXECUTIVE SEARCH & INTERIM

Joris van Lommel

Executive search specialist in Digital, FMCG, Retail & Consumer Goods

 

Joris is ‘trusted advisor’ van zowel getalenteerde kandidaten als van bijzondere bedrijven. Een natuurlijke verbinder die ambities en passies expliciet maakt en meeweegt in de besluitvorming. Hij heeft jarenlange ervaring in bemiddeling van ‘top potentials’ in de disciplines supply chain, commercie en strategie – in het bijzonder voor bedrijven in verandering/private equity. Dat doet hij gedreven en met flair. Joris heeft gedurende zijn bijna 20-jarige loopbaan een zeer relevant netwerk opgebouwd. Hij komt snel tot de kern, weet wat er in de praktijk speelt en staat in voor een hoog kwaliteitsniveau. Een echte vakman: gedreven, kritisch, doortastend en positief.

 

Joris van Lommel
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 536 677 46
joris.vanlommel@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Joris

Erik Jan Doekes

Executive search specialist in Trade & Manufacturing, Consumer Goods, Retail & E-tail

 

Het leggen van verbindingen is een tweede natuur voor Erik Jan. Zijn drijfveer is om mensen te helpen om te doen waar ze goed in zijn. Zodat top-performers het verschil kunnen maken. Vooral de intrinsieke motivatie en drijfveren intrigeren hem. Opdrachtgevers leidt hij professioneel door de verschillende stadia van het wervings- en selectietraject. Hij is degelijk en grondig: altijd op zoek naar het best mogelijke resultaat. Wat hem verder kenmerkt, is zijn drive in combinatie met diepgaande kennis van de functiegebieden commercie, supply chain en operations. Al met al een bijzonder prettige gesprekspartner!

 

Erik Jan Doekes
Partner bij Lyncwise Executive Search & Interim Management
Laapersveld 75, Hilversum
+31 6 50 95 20 05
erikjan.doekes@lyncwise.nl
Linked-In profiel van Erik Jan

Share this: