Van traditioneel naar industrieel: nieuwe expertise in de bouw

Van traditioneel naar industrieel: nieuwe expertise in de bouw

– geschreven door Margaux van Wijngaarden –

Dat de huidige bouwsector onder druk staat, is duidelijk. Er is een nijpend woningtekort, te weinig capaciteit om voldoende te bouwen. Vergunningen die worden opgeschort of ingetrokken door regelgeving. En niet in de laatste plaats traditioneel denken dat innovatie en doorpakken in de weg staat.

Problemen in de bouwsector, zoals woningnood en milieuvraagstukken, lijken deels opgelost te kunnen worden door industrialisatie van de bouw. Wat is dat nou, industrialisatie van de bouw? En welke gevolgen heeft dat voor de expertise die een bedrijf nodig heeft?
Met dank aan Joziene van de Linde; Commercieel Directeur van De Meeuw in Oirschot. De Meeuw is al jaren een toonaangevend industrieel bouwbedrijf. Legolisering van de bouw noemen zij het. Wij spraken Joziene over haar ervaring.

Bij traditionele bouwbedrijven wordt met name projectmatig gedacht. Standaardisering en automatisering zijn een deel van de oplossing voor de uitdagingen in de bouw. Dit vraagt om anders denken. Bij een industrieel bouwbedrijf is daarom ook procesmatig denken van belang.

Automatisering vraagt om denken vanuit een workflow en niet vanuit het eindproduct. Bij projectmatig bouwen lijkt alles tailormade te zijn. De opgave is om een standaard product te produceren dat toch customized aanvoelt.

Het denken vanuit een workflow en industrieel produceren maakt dat er in de bouw nieuwe profielen gevraagd worden. Procesdenkers bijvoorbeeld, die in staat zijn een workflow zo optimaal mogelijk in te richten. Digitale professionals, die het mogelijk maken een gebouw binnen een paar klikken samen te stellen, en nog gekker, te bestellen.

Het verslimmen van je product, het customized laten aanvoelen en het voorzien van de klantvraag maakt daarnaast dat product management en innovatie steeds belangrijker wordt. Deze product specialisten zijn vaak niet meer bouwkundig, maar door de integratie van het hele gebouw (installaties, materialen en bouwkunde) eerder werktuigbouwkundig onderlegd.

Ook commercie moet daardoor anders. Het vertalen van de klantvraag naar een (standaard)oplossing en vervolgens het vermarkten van die oplossing aan de klant vraagt om een ander inzicht en andere salesvaardigheden.

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het niet eenvoudig om deze nieuwe expertises in huis te halen. Procesdenkers (zoals process improvement directors en productiemanagers), IT directeuren en goede product marketing professionals zijn te vinden in andere business, maar moeten verleid worden de stap naar een nieuwe industrie te maken.

Lyncwise kan hierbij advies, ondersteuning en resultaat bieden. Jarenlange ervaring en een expertise in bouw en industrie maakt dat wij een waardevol partner zijn.

Heeft u vragen over dit artikel of onze dienstverlening? Neem dan contact met op met Margaux van Wijngaarden op +31 6 1424 8088 of margaux.vanwijngaarden@lyncwise.nl

“Wij geloven in het bij elkaar brengen van ambities op directie- en managementniveau!”

Onze diensten

Wat vinden onze klanten?

Onze klanten