Veranderende dynamiek in private equity

Veranderende dynamiek in private equity

– geschreven door Joris van Lommel – 

Vorig jaar leken mogelijkheden in private equity grenzeloos. Private equity (PE) partijen investeerden een record bedrag van € 8,5 mrd in Nederlandse bedrijven, onder andere door een aantal zeer grote overnames, zoals Caldic, Refresco, Accell en Hunter Douglas (marktcijfers NVP). Dit is significant hoger dan het bedrag van € 4,4 mrd in 2021. Ook investeringen in Nederlandse startups (venture capital) waren in 2022 hoog met een bedrag van € 1 mrd.

De Markt

Al voor het einde van het vorig jaar wordt het echter rustiger op de overname markt. Omstandigheden voor deals lijken behoorlijk veranderd, mede door hoge inflatie en hogere rentes. Banken zijn minder geneigd om geld uit te lenen en financieringen zijn complexer en internationaler geworden. De onzekerheid over de economie en het bedrijfsleven, mede door de oorlog in Oekraïne, zorgt dat kopers voorzichtiger zijn.

PE partijen werken nog steeds aan nieuwe deals, maar de focus lijkt meer gericht op de bedrijven die in de portefeuille zitten. Dit betekent ook meer aandacht voor de transformatie, stroomlijning van organisatieprocessen en groei binnen deze PE portfolio bedrijven. Hierbij is (de selectie van) leiderschap een cruciale succesfactor.

Zowel PE bedrijven als de PE portfolio bedrijven zijn vaak minder bedreven in assessment en selectie van de juiste leiders voor portfolio bedrijven. Er wordt gekozen voor ‘iemand uit het eigen netwerk die snel beschikbaar is’ in plaats van zorgvuldige aandacht te geven aan de juiste (complementaire) competenties van de gezochte leider. Om goed te doorgronden wat je als bedrijf nodig hebt, is een diepgaand onderzoek naar de huidige en toekomstige situatie belangrijk. Dat vormt de basis om uiteindelijk te komen tot de juiste omschrijving over wat de kandidaat moet gaan doen en, nog belangrijker, welke persoonlijkheidskenmerken iemand moet hebben om de juiste voortgang te kunnen boeken.

Lyncwise & Private Equity

Lyncwise is al jaren actief in executive search van leiderschapsrollen voor PE portfolio bedrijven. Geen enkele search is exact hetzelfde, maar een aantal specifieke elementen zien we vaak terug. Bij PE deelnemingen is er doorgaans een verander agenda met een focus op waardecreatie. KPI’s en tijdspaden die intensief gemonitord worden. Dat vraagt om besluitvaardigheid en daadkrachtig leiderschap. Bij voorkeur heeft iemand al eerder een bedrijf van A naar Beter gebracht. Sterke focus op professionaliseren, accelereren van groei en waarde creatie.
Het gaat vaak om compacte bedrijven waar systemen en processen (nog) niet zo goed georganiseerd zijn. Er zijn minder resources om op terug te vallen en talent is schaars in de organisatie. Je hebt vaak (nog) geen geoliede organisatie om op terug te vallen. Dat betekent dat je veel hands-on zaken ook zelf moet oppakken. Dat vraagt om een ‘macher’ met operationele slagkracht. Bij voorkeur heeft iemand al ervaring opgedaan bij een compact bedrijf. Pragmatisch en oplossingsgericht.

In een krappe arbeidsmarkt is het een uitdaging om deze leiders te vinden. Lyncwise kan hierbij advies, ondersteuning en resultaat bieden. Dat doen we al jaren met succes én met veel plezier!

Joris van Lommel

Executive search specialist in Digital, FMCG, Retail & Consumer Goods

+31 6 536 677 46
joris.vanlommel@lyncwise.nl
LinkedIn

“Wij geloven in het bij elkaar brengen van ambities op directie- en managementniveau!”

Onze diensten

Wat vinden onze klanten?

Onze klanten